Ekaa kertaa etänä – yhdessä?

Monessa virastossa on siirrytty pikavauhtia uudenlaiseen työskentelymoodiin ja hajauduttu lukuisiin keittiönpöydänkulmiin ja sohvannurkkiin – digiloikan ja oppimisen äärelle. Ohessa muutama vinkki aloittelijoille.

Esimies, ole tavoitettavissa

Esimiestä, joka on samojen seinien sisällä luullut hallitsevansa työntekijöidensä ajankäyttöä ja aivoituksia, voi hirvittää. Ollos rauhassa. Tutkimusten, joista yhdestä tuoreimmasta YLEkin hiljan raportoi, mukaan etätöissä ollaan keskimäärin tehokkaampia ja keskittyneempiä kuin toimistolla. Sinun tehtävänäsi on varmistaa, että ihmisillä on toimivat työvälineet, ja että he tietävät tavoitteensa. Luota, luot luottamusta – sekä osoita kiinnostusta.

Asiantuntija, pidä taukoja – ja ittes kurissa

Jotkut tykkäävät aloittaa kotityöpäivänsä pukeutumalla ikään kuin olisivat töihin lähdössä, toiset viihtyvät verkkareissa. Koska työ- ja vapaa-ajan raja pakostakin hämärtyy, voi keskittymistä auttaa joku töihinryhtymisrutiini, mikä kullekin sitten parhaiten sopii. Itse käyn mielelläni vähintään puolen tunnin rivakalla sauvakävelyllä ennen koneen äärelle asettumista – ja lopetan päivän pihatöissä, uudella lenkillä tai kauppareissulla. Nyt kun kaista ei kestä kameroita, voi huoletta kotoilla villapöksyissä ja -paidoissa.

Daily Quarantine Questions post it lappu

Kuva: Brooke Anderson

Pyri pitämään kiinni ergonomiasta ja seiso välillä vaikka kirjojen avulla rakennetun PC-korokkeen äärellä. Puheluiden ja ei-osallistavien etäkokousten aikana voi kevyesti askeltaa, pyörittää hartioita ja nostaa jalkoja. Pääasia, että nouset välillä ylös ja liikut. Näitä samoja vinkkejä kuin toimistolla voi soveltaa kotioloihinkin.

Sulje kone päivän päätteeksi. Varsinkin, jos tunnistat itsessäsi (piilevän) työnarkkarin, joka huomaamattaan käy kurkkaamassa, onko vielä tullut jokin mielenkiintoinen tai muutoin vastausta vailla oleva meili, tai jolla nyt on aina jotain kesken – kuten meillä kaiketi useimmilla.

Siinä välillä – keskity. Jos mahdollista, mieti mitä aiot saada tänään aikaiseksi ja fokusoi siihen. Somen – sen viraston sisäisenkin – sekä sähköpostien vilkuilun voi ajoittaa tauoille ja varata vastaamisiin oman aikansa. Lyhyet kokoustenvälit voivat olla oivia, ei niissä ennätä muutoinkaan verryttelyn lisäksi ihmeitä. Pidemmissä virtuaalikokouksissa itseäni auttaa neulominen: käsillä on jotain tekemistä eikä vilkuilu postien puolelle tai nettiin enää houkuta – kuulen paljon paremmin.

Jengillä yhdessä

Lähes joka virastossa lienee Skype tai Teams virtuaalikokoustamisiin. Niihin löydät vinkkejä vaikka oheisesta Antin kirjoituksesta tai klinikoista. Nyt kun käytäväkeskustelut ovat kortilla, voisi palaveritiheyttä lisätä. Missä mennään, mitä kullakin on meneillään ja mielessään? Mikäli palaverit eivät täytä sosiaalisuuden tarvettasi, kahvitellakin voi vaikka Zoomin tai Teamsin äärellä. Pulse Secure kannattaa kytkeä pois, ehkä koti- tai käynnyverkko kestää silloin myös kuvat? Jos ei, ilmankin toki pärjätään, mutta kuvan vilauttaminen puheenvuoroa ottaessa tekee tilanteesta luomumman ja helpottaa myös sen havainnointia, milloin joku on aikeissa sanoa jotain.

Nyt jos koskaan on aika opetella myös virtuaalifasilitointia, johon Hauskin on luvannut tuoda apuja. Kannattaa pysyä kuulolla. Netistä löytyy noiden perusvälineiden tueksi myös laajempaan osallistamiseen tarkoitettuja alustoja. Twitterissä mm. hashtagilla #etätyö löytyy mainioita vinkkejä. Sähköpostikin alkaa olla jo etäeksperttejä ja -konsultteja tulvillaan, joten tarvittaessa kyllä löytyy ulkopuolista apua. Kokeilkaa, mokatkaa ja opetelkaa yhdessä, kukaan ei ole toistaiseksi syntynyt känny kädessä suoraan virtuaalialustalle.

Pääasia, ettet jää yksin. Valtion työsuojelun yhteistyöryhmän ensimmäisessä (kasvottomassa) kokouksessa aiemmin tällä viikolla puhututti mm. työyksinäisyys niin monipaikkaisuuden, yhteiskäyttövirastojen kuin tämän poikkeuksellisen laajan etätyökomennuksen tiimoilta. Puhelin on keksitty ja esimieskin, joka saattaa kesken oman kotipäivänsä kilauttaa, ollen kiinnostunut paitsi asiantuntemuksestasi myös voinnistasi.

Poikkeusaikoina korostuvat perusasiat: hyvä yöuni, ravitseva kulutuksen määrään sopeutettu ruoka, liikkuminen – kotitreeneihinkin löytyy somesta monenmoista virikettä eikä ulkoilua ole toistaiseksi kielletty – musiikki ja käsillä tekeminen sekä sosiaaliset suhteet. Pidetään siis yhteyttä – vaikka etäisyyttä –, pestään käsiä ja puhutaan toisillemme!

Voi hyvin!

Liisa

Linkkivinkkejä:

Valtorin ajankohtaispalstaa kannattaa kurkkailla

Tietoa työtapaturmavakuutuksesta ja etätöissä sattuneiden työtapaturmien korvaamisesta

VM julkaissee perjantaina sivuillaan omat ohjeensa

Lasten kanssa etänä, töissä? Siihenkin löytyy jo vinkkejä niin Ellun kanoilla kuin Mannerheimin lastensuojeluliitollakin eikä kotikoulujakaan ole unohdettu.

Entä kun puolison alituinen läsnäolo alkaa ärsyttää?

Ei, etätöissä ei laiskotella! Etänä ihmiset tekevät enemmän töitä kuin työpaikalla (Yle uutinen 16.2.2020)


Kirjoittaja: Liisa Virolainen | Kuvat: Liisa Virolainen ja Brooke Anderson

Liisa Virolainen

Liisa Virolainen työskentelee kehityspäällikkönä Kaiku-työelämäpalveluissa ja Uusi Kaikun päätoimittajana.
@LiisaVirolainen

Vastaa

Pakolliset kentät on merkitty *