Hanke toteutetaan yhdessä maa- ja metsätalousministeriön, Ruokaviraston, Maanmittauslaitoksen, Metsähallituksen ja Metsäkeskuksen kanssa.
Digiturvasta on tullut yksi organisaatioiden keskeisimmistä prioriteeteistä. Kyberhyökkäykset tuottavat merkittäviä taloudellisia kustannuksia organisaatioille ja vaikuttavat organisaation maineeseen. Hyvä tietoturvaosaaminen onkin nykypäivän toiminnan edellytys. Tietomurrot ja muut tietoturvahäiriöt kohdistuessaan henkilötietoihin, vaikuttavat yksilön hyvinvointiin, turvallisuuden tunteeseen sekä luottamukseen yhteiskuntaa ja sen järjestelmiä kohtaan. Työntekijöiden rooli organisaatioiden digiturvan toteuttamisessa on merkittävä kyberrikollisten pyrkiessä hyödyntämään heidän psygologisia ominaisuuksia.Hyökkäykset eivät kohdistu vain yksilöihin, joilla on pääsy suojattavaan tietoon, vaan jokainen organisaation työntekijä voi olla hyökkäyksen kohteena.
Digiturvallisuuden toteuttaminen on tiimipelaamista, jokaisen pelaajan tulee tuntea säännöt ja pelata samaan maaliin. Hyvään peliin kuuluu kokemuksesta oppiminen ja oppien jakaminen.
Hankkeen tavoitteena on henkilöstön digiturvallisuuskulttuurin kehittäminen ja osaamisen parantaminen sekä hallinnonalan yhteisen turvallisuustekemisen vahvistaminen.
Hankkeen tulokset
Hankkeen keskeiset tavoitteet olivat hallinnonalan henkilöstön digiturvallisuuskulttuurin kehittäminen ja osaamisen parantaminen sekä yhteisen turvallisuustekemisen vahvistaminen. Mielestämme tavoitteet saavutettiin hankkeen aikana toteutettujen toimien tuloksena. Henkilöstön tietoisuus ja ymmärrys nykypäivän tietoturvallisuuden uhkista ja niihin varautumisesta parani.
Tietoisuuden paranemisen hyötynä on kokonaisvaltaisesti turvallisempi digitaalinen työympäristö, sekä pienentynyt hyökkäyssektori rikollisten tahojen hyväksikäytettäväksi. Yhteistyön merkitys eri tahojen kanssa korostui hankkeen aikana. Osallistuneiden kesken koettiin tärkeäksi jakaa tilannetietoa eri foorumeissa, sekä mahdollisuuksien mukaan avata tarkemmin havaittujen poikkeamien tapahtumakulkua ja niiden tuomia käytännön oppeja.
Hankkeen aikana otettiin käyttöön MMM:n hallinnonalan yhteinen tietoturvakahvit -virtuaalitapaaminen, jonka tarkoituksena on parantaa tiedonvaihtoa. Tapaamisen luonne pidetään epävirallisena eikä pöytäkirjaa laadita, jolloin kynnys tietojen jakamiseksi madaltuu. Henkilöstölle suunnattu, kuukausittain intranetissä julkaistava IT info -uutiskirje otettiin käyttöön.