Elinvoimakeskusten ohjauskokonaisuuden kehittäminen

Hanke toteutetaan yhteistyössä kehittämisverkoston kanssa (LVM, YM, MMM, OKM, Väylävirasto,
Ruokavirasto).

Elinvoimakeskuksien muodostaminen on osa PM Orpon hallitusohjelman mukaista Aluehallintouudistusta. Elinvoimakeskuksia on tarkoitus muodostaa 10 kpl ja niiden on tarkoitus aloittaa toimintansa v. 2026 alussa. Elinvoimakeskukset ovat usean eri hallinnonalan (ministeriön) yhteisiä alueellisia virastoja, joiden tehtäviin kuuluu monipuolisesti erilaisia kehittämis-, rahoitus- ja toimeenpanotehtäviä. Virastokokonaisuuden yleishallinnollinen ohjaaminen on linjattu TEMin tehtäväksi. Yleishallinnollisen ohjaustoiminnon tehtävänä on yhteensovittaa ja koordinoida elinvoimakeskusten yhteistä, poikkihallinnollista ohjausta. Toimialojen substanssiohjaus kuuluu kullekin ministeriölle (LVM, MMM, YM, OKM, TEM), joten nyt kehitettävässä ohjausjärjestelmässä on kyse erittäin laajasta hallinnon rajat ylittävästä systeemisestä johtamismallista.

Elinvoimakeskusten perustamiseen liittyvä hallituksen esitys (HE) on parhaillaan valmistelussa ja sen on tarkoitus mennä eduskunnan käsittelyyn keväällä 2025. Keskusten ohjausprosessien käytännön toimeenpanosta on sovittava yhteisesti eri ohjaavien tahojen kanssa jo hyvissä ajoin etukäteen, jotta elinvoimakeskukset pääsevät aloittamaan työnsä sujuvasti. Viitekehyksenä toimivat HE:n lisäksi ELY-keskusten ohjausprosessi ja siinä tunnistetut kehittämistarpeet. Ohjauskokonaisuuteen kuuluu ohjauksen rakenteet, yhteinen strategia ja yhteinen tulossopimus.

Elinvoimakeskusten ohjausjärjestelmän kehittämisessä on valittu metodiksi yhteiskehittäminen. Yhteiskehittämisellä tarkoitetaan toiminnan ja palveluiden kehittämistä yhdessä loppukäyttäjien kanssa. Yhteiskehittämisessä voidaan hyödyntää mm. palvelumuotoilun menetelmiä. Ohjaavien tahojen keskinäiseen vuorovaikutukseen panostamisella, avoimuudella ja ihmisten osallistamisella tähdätään paitsi ohjausjärjestelmän yhteiseen kehittämiseen, mutta myös kuuntelevan ja toisia kunnioittavan toimintakulttuurin syntymiseen.

Tavoitteena on luoda Elinvoimakeskusten ohjaamiseen toimintamalli joka edistää aiempaa vaikuttavammin ohjaavien tahojen yhteistyötä ja strategista kumppanuutta. Hankkeessa luodaan ohjauskokonaisuudelle yhteisesti sovitut rakenteet ja toimintatavat.

Elinvoimakeskuksille tulee luoda myös oma strategia visioineen kevätkaudella 2025. Strategian laatimiseen tulee osallistaa laajasti eri sidosryhmiä. Strategiatyö tulee toistumaan hallituskausittain ja ensimmäisen strategian laadinnan myötä tullaan luomaan yhteiset toimintatavat strategian laatimiseen myös jatkossa.

Menetelmät: Yhteiskehittäminen, työpajat, palvelumuotoilu