Vaasan hovioikeudessa, Vaasan hallinto-oikeudessa ja Pohjanmaan käräjäoikeudessa on kaikissa tapahtunut tai on lähitulevaisuudessa tapahtumassa runsaasti henkilöstövaihdoksia esihenkilötehtävissä. On ilmennyt tarvetta järjestää heille sekä myös muille kehittämishankkeisiin osallistuville henkilöille ja potentiaalisislle tulevaisuuden esihenkilöille johtamiskoulutusta.
Hallinnonalalla on tarjolla tarpeeseen nähden niukasti johtamiskoulutusta. Tuomioistuimissa on lisäksi käynnissä useita tietojärjestelmiin, prosesseihin ja infrastruktuuriin liittyviä uudistuksia, jotka asettavat erityisiä haasteita myös johtamiselle ja esihenkilötyöskentelylle (esimerkiksi todistelutallenneuudistus, AIPA-hanke, HILDA, etäyhteyksien käytön lisääntyminen).
Hankkeen tavoitteena on tarjota esihenkilöille keinoja onnistua esihenkilön työssä ja välineitä hallita esihenkilöroolinmuutosta. Tavoitteena on lisäksi antaa esihenkilöille keinoja ymmärtää oman viestinnän ja käyttäytymisen vaikutuksia muihin sekä etsiä ratkaisuja konfliktien hallintaan ja ongelmatilanteiden ratkaisemiseen. Tavoitteena on myös yhteisen koulutuksen ja erityisesti yhteisen ryhmäcoachingin avulla verkostoitua entistä tiiviimmin Vaasan tuomioistuimien johdon kesken, etsiä yhdessä parhaita ja yhteisiä toimintamalleja johtamis- ja toiminnanmuutostilanteissa sekä löytää tapoja tiivistää ja kehittää tuomioistuinten välistä yhteistyötä tulevaisuudessa.
Menetelminä käytetään: Ennakkotehtävät ja henkilökohtainen palaute, lähikoulutuspäivät sekä ryhmäcoaching.
Hankkeen tulokset
Hankkeen suurimpina hyötyinä ovat olleet verkostoituminen eri tuomioistuinten kesken sekä pysähtyminen pohtimaan esihenkilötyön ajankohtaisia haasteita. Hankkeen tavoitteet ovat toteutuneet verrattain hyvin. Ulkopuolisen palveluntuottajan järjestämässä koulutuksessa on käsitelty laajasti esimerkiksi esihenkilön oman viestinnän ja käyttäytymisen vaikutuksia työyhteisössä sekä etsitty ratkaisuja konfliktien hallintaan ja ongelmatilanteiden ratkaisemiseen.
Koulutukset ovat vastanneet hyvin tavoitteita ja tarpeita. Eri tuomioistuinten osallistujat ovat päässeet keskustelemaan keskenään muun muassa päivittäisistä haasteista esihenkilötyössä sekä vertailemaan ajatuksia vastaavista johtamiseen liittyvistä tilanteista eri tuomioistuimisissa. Hankkeessa on saatu käytyä läpi erilaisia johtamisen ja esihenkilötyön olennaisia osa-alueita ja parannettu tuomioistuinten välistä yhteistyötä verkostoitumalla osallistujien kesken.
Hankkeen aikana on saatu työkaluja arjen johtamistilanteisiin ja luotu hyvä keskusteluyhteys tuomioistuinosallistujien välillä. Hankkeen aikana havahduttiin myös siihen, että johtamisen haasteet eri tuomioistuimissa ovat pitkälti samankaltaisia. Näin ollen hyvä ja pysyvä keskusteluyhteys mahdollistaa myös ajatustenvaihdon ja hyvien käytänteiden löytämisen yhteisen tukiverkoston kautta.