Nykyisen hallitusohjelman mukaisesti ELY-keskukset tullaan lakkauttamaan ja ELYjen toiminta siirtyy kymmeneen elinvoimakeskukseen (Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu muodostanevat näistä yhden elinvoimakeskuksen) sekä valtakunnalliseen lupa- ja valvontavirastoon. Elinkeinovastuualueen, liikennevastuualueen, rahoitusyksikön sekä maksatus- ja tarkastusyksikön henkilöstö siirtyy lähes kokonaisuudessaan tulevaan elinvoimakeskukseen, mutta ympäristövastuualueen henkilöstö jakautuu sekä elinvoimakeskuksiin että lupa- ja valvontavirastoon. Muutama henkilö siirtyy myös Traficomiin. Tavoiteaikataulu organisaatiomuutoksille on se, että uudet organisaatiot käynnistävät toimintansa vuoden 2026 alusta. Valtioneuvosto on lisäksi asettanut merkittävät säästötavoitteet julkiselle sektorille sekä hallitusohjelmassa että tämän vuoden budjettiriihessä. Nämä säästöt kohdistuvat myös ELY-keskuksiin jo vuodesta 2025 alkaen.
Uusien organisaatioiden perustaminen ja lisäsäästötavoitteet tuovat haasteellisen lähtökohdan muutokselle. Yhtäaikainen säästötavoitteiden toteuttaminen ja uusien organisaatioiden rakentaminen on haasteellinen muutoskokonaisuus. Samalla aikaa haetaan rakenteellista muutosta, henkilöstön siirtoja ja mahdollisia irtisanomisia sekä kulttuurimuutosta organisaation uudella kokoonpanolla. Nämä vaikeuttavat henkilöstön ja johdon valmistautumista ja sitoutumista tuleviin muutoksiin sekä aiheuttavat ristiriitaisia tunteita ja odotuksia henkilöstön keskuudessa.
Elinvoimakeskuksen perustaminen kahden nykyisen ELY-keskuksen pohjalta luo uuden tilanteen kahden työkulttuurin yhteensovitukselle, uuden työkulttuurin luomiselle ja uusien toimintatapojen synnyttämiselle. Tarvitaan uutta ajattelua asiakaspalveluun ja toimintamalleihin. Tarvitaan uutta yhteenkuuluvuutta. Uuden valtakunnallisen lupaviraston perustaminen muuttaa niin ikään työkulttuuria ja toimintamalleja siirryttäessä alueellisesta toiminnasta valtakunnalliseen yhden viraston toimintakulttuuriin.
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen henkilöstä on tällä hetkellä useassa toimipaikassa mm. Oulussa, Rovaniemellä, Kajaanissa, Kemissä, Ylivieskassa ja Tampereella. Lisäksi POPELYn ilmastoyksikkö toimii kokonaan monipaikkaisesti ympäri Suomea. Monipaikkainen työskentely luo omat haasteensa muutoksissa tarvittavaan tukeen ja työhyvinvoinnin säilymiseen.
Henkilöstön ja johdon työhyvinvointi, jaksaminen ja muutosresilienssi vaativat erityistoimenpiteitä keskellä suuria muutoksia. Pohjois-Pohjanmaan muutostukihanke pyrkii varmistamaan henkilökunnan työhyvinvointia ja vahvistamaan muutoksessa tarvittavia voimavaroja ja osaamista sekä lisäämään yhteenkuuluvuutta ja luottamusta tulevaan.
Hankkeen tavoitteet
Muutoshankkeen keskeisinä tavoitteina on tukea ja osallistaa Pohjois-Pohjanmaan henkilöstöä ja johtoa merkittävässä muutostilanteessa sekä vahvistaa henkilöstön muutosresilienssiä. Tavoitteena on myös tukea henkilöstöä siirryttäessä valtakunnalliseen lupa- ja valvontavirastoon. Elinvoimakeskuksen valmistelussa hankkeessa tavoitellaan lisäksi uuden toimintakulttuurin muodostumista.
Tavoitteena on osallistaa henkilöstöä ja johtoa vuorovaikutukseen muutoksessa. Hankkeessa keskitytään tukemaan henkilöstön hyvinvointia ja jaksamista lisäämällä ymmärrystä muutoksesta sekä vuorovaikutuksen ja tunteiden merkityksestä tällaisissa tilanteissa. Hankkeessa kehitetään ja toteutetaan aktiivista viestintää eli viestimme riittävästi ja avoimesti asioista muutokseen liittyen.
Tavoitteena on myös lisätä ja parantaa muutosjohtamisen osaamista sekä johdon jaksamista.
Menetelminä käytetään omana työnä tehtäviä webropol-kyselyitä ja niiden koonnoksia henkilöstölle osallistamisen, suunnittelun ja seurannan tueksi. Omana työnä myös viestintäsuunnittelua ja sen toimeenpanoa. Fasilitoituja ostopalveluita käytetään esihenkilövalmennukseen ja henkilöstön muutostyötyöpajoihin, joiden tarkat menetelmät ja sisällöt tarkentuvat palvelujen kilpailutuksen jälkeen.