Vuosittaisessa henkilöstötyytyväisyyskyselyssä on noussut esille toistuvasti henkilökunnan kokemus epäasiallisestä käyttäytymisestä ja häirinnästä Risen eri yksiköissä. Vastausluvut osoittavat epäasiallista käyttäytymistä ja häirintää esiintyvän Risen työyhteisössä tupla- ellei triplamäärin verrattuna valtionhallinnon muihin organisaatioihin.
Koska työ vankiloissa ja yhdyskuntaseuraamustoimistoissa on vaativaa ja psykososiaalisesti kuormittavaa asiakastyötä, on tärkeää kiinnittää huomiota, että fyysinen ja psyykkinen työympäristö on henkilöstölle turvallinen. Turvallisen työympäristön luominen on kriittisen tärkeää työhyvinvoinnin johtajamista ja psykososiaalisen kuormituksen vähentämistä työn ollessa vanki- ja asiakaspinnalla hyvin vaativaa, kuormittavaa mm. väkivallanuhan ja vankien/asiakkaiden mielenterveyden – ja päihdeongelmien vuoksi.
Edellisessä henkilöstötyytyväisyyskyselyssä VMBarossa vuonna 2024 530 vastaajaa ilmoitti kokeneensa työssään jonkinlaista häirintää tai kiusaamista. Vastausprosentti oli 60%, joten todelliseksi määräksi voidaan arvioida noin 700-800 häirintä- / kiusaamistapausta. Vastanneista ainoastaan 144 ilmoitti, että asiaa on lähdetty selvittämään Risen ohjeiden mukaisesti. 135 ilmoitti, että häirintä jatkuu edelleen.
Hankkeen tavoitteet
- Esihenkilöitä valmentamalla, tukemalla ja rohkaisemalla puuttumaan epäasiallisen käyttäytymisen ja häirinnän tilanteisiin työhyvinvoinnin ja psykologisen turvallisuuden tunteen voidaan odottavan paranevan työyhteisöissä.
- Esihenkilöt osaavat tunnistaa, puuttua ja seurata epäasiallisen käyttäytymisen ja häirinnän tilanteita.
- Jokainen Riseläinen tunnnistaa häirinnän ja epäasillisen käyttäytymisen työyhteisössä ja tuntee toimintamallit ja osaa reagoida tilanteisiin
- Henkilöstövoimavarakyselyssä on jatkossa nähtävissä epäasiallisen kohtelun ja häirinnän tilanteiden väheneminen.
- Kulttuurin muutos, selkeät toimintamallit puuttumiseen ja rohkeus reagoida kaikilla työyhteisön jäsenillä.