Kyvykäs ja uudistuva aluehallinto – elinvoimaa Keski-Suomeen

Organisaatiokulttuurin kehittäminen ja erityisesti tarvittavien kyvykkyyksien tunnistaminen ja tukeminen nähdään tärkeinä tulevaisuuteen suuntautuvina osa-alueina. Tulossa oleva organisaatiomuutos haastaa asemoitumaan uudelleen, mutta tarpeellista on nähdä myös muutosvaiheen yli pidemmälle tulevaisuuteen. Julkisen hallinnon strategian mukaisesti kyky kuvitella uusia mahdollisia tulevaisuuksia ja uusia tekemisen tapoja, ohjaa muutosta. Tätä kyvykkyyttä haluamme tukea. Organisaation kyvykkyys muuttua ratkaisee yhteisön tulevaisuuden – menestytäänkö vai nahistutaanko. Uudistuksia ja muutoksia tapahtuu tuon tuosta, niitä ei voi pysäyttää. Tärkein asia, minkä tulee pysyvästi muuttua, on organisaation kyky uudistua – yksilö- ja yhteisötasolla.

Henkilöstötutkimuksen tulokset osoittavat selkeästi, että mahdollisuus oman työn uudistamiseen koetaan hyvänä. Tätä haluamme edelleen tukea. Edelleen tuloksista käy ilmi, että motivaatiota ja halukkuutta työ- ja tehtäväkiertoon on, mikä kertoo myös uudistumishalusta ja -kyvystä, jota haluamme vahvistaa.

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa henkilöstön tulevaisuuskyvykkyyttä, osaamista ja oman työn reflektointia sekä kykyä visioida ja uudistaa omaa ja yhteistä työtä. Esihenkilötyön osalta keskeinen tavoite  on kyvykkyyksien tunnistaminen, tukeminen ja ohjaaminen sekä uudistumisen mahdollistaminen. Johdon tehtävänä hankkeessa on kehittyä tavoitteiden asettamisen ja tulevaisuuden tarpeiden arvioimisessa sekä pohtia vastuita kyvykkyyden kehittämisessä.

Hankkeella tavoitellaan myös organisaatiokulttuurin vahvistamista ja yhtenäisen tavoitekulttuurin rakentamista. Haluamme selvittää, kuinka kollektiivisesti toimimme ja mitä arvostamme, jotta voimme vahvistaa yhteisöllisyyttä. Aluehallintouudistus ja käsillä oleva muutos tuo mukanaan myös epävarmuutta tulevaisuuden suhteen. Hankkeen yhtenä tavoitteena on saada koko henkilöstö mukaan suuntaamaan ajatuksia kohti tulevaa työelämää ympärillä tapahtuvista muutoksista huolimatta.

Tavoittelemme selkeää tahtotilan rakentamista, johon voimme sitoutua pitkäjänteisesti. Haluamme rakentaa muutoskyvykästä työyhteisöä ja viedä toimintatavan myös osaksi uutta arkea.

Menetelminä käytetään: Yhteiskehittäminen, työpajat, valmennustilaisuudet