Johtamis- ja toimintakulttuurin uudistaminen on keskeistä, kun haluamme aikaansaada muutosta koko organisaatiossamme niin tietoisuuden, tahtotilan kuin toiminnan tasolla monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja inkluusio -tematiikan osalta. Laaja-alainen toimintakulttuurin muutos on mahdollista silloin, kun johto on sitoutunut tavoitteisiin ja pitää asiaa tärkeänä. Organisaatiomme johto onkin valinnut vuoden 2023 toiseksi painopisteeksi yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisen. Myös valtion konsernissa monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja inkluusio on tunnistettu tärkeäksi ja ajankohtaiseksi teemaksi.
Hankkeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja inkluusion -tärkeydestä GTK:ssa sen kaikilla eri tasoilla (johto, esihenkilöt, HR, henkilöstö) ja saada tämä temaattinen kokonaisuus tekojen tasolla yhtäältä osaksi organisaatiomme prosesseja, toimintatapoja, käytäntöjä ja viestintää ja toisaalta osaksi jokaisen työntekijän vuorovaikutusta ja arjen tekoja.
Hankkeessa käytetään osallistavia menetelmiä, jotka mahdollistavat tietoisuuden ja ymmärryksen lisäämisen, avoimen ja osallistavan keskustelun ja ideoinnin sekä mahdollisuuden vaikuttaa kehittääksemme organisaatiomme eri prosesseja ja toimintatapoja monimuotoisuutta vahvistaviksi, yhdenvertaisemmiksi ja inklusiivisemmiksi.
Hankkeen tulokset
Hanketta monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja inkluusion vahvistamisesta GTK:lla voidaan pitää onnistuneena. Hyödyntämällä monipuolisesti erilaisia menetelmiä, kuten valmennuksia, työpajoja, kokemuspuheenvuoroja, kyselyjä, konsultointia ja coachingia, olemme vahvistaneet organisaatiomme DEI-tietoisuutta ja ymmärrystä, sekä tarkastelleet ja kehittäneet prosesseja entistä yhdenvertaisemmiksi.
Kehittämistyön kautta olemme kasvattaneet ymmärrystä DEI-kokonaisuudesta organisaatiossamme. Olemme oppineet ihmisten diversiteetistä ja sen eri ilmenemismuodoista, asettumaan erilaisten ihmisten asemaan ja ymmärtämään erilaisia elämäntilanteita, peilaamaan omia asenteitamme, sekä tunnistamaan omia oletuksiamme (niin tiedostettuja kuin tiedostamattomiakin) ja käytöstämme. Työntekijät edistävät monimuotoisuutta ja inkluusiota pienin teoin omassa työarjessa. Tästä esimerkkinä voisi mainita kokouskäytännöt, eli miten huomioidaan erikielisyys, erikielisten huomiointi myös kahvihuonekeskusteluissa, ja oman erilaisuuden ja erityispiirteiden rohkea esille tuominen, mikä on samalla osoitus psykologisesta turvallisuudesta GTK:ssa. DEItietoisuuden kasvaminen näkyy henkilöstöltä nousevissa kehittämisideoissa ja kommenteissa.
Yhdenvertaisuus on parantunut prosessien tarkentamisen ja ohjeistuksen lisäämisen myötä. Esimerkiksi kansainvälisenä organisaationa tärkeiden kaksikielisten materiaalien ja tilaisuuksien määrää on lisätty. DEIkehittämisen kautta vahvistamme pitkässä juoksussa GTK:n houkuttelevuutta ja työntekijöiden sitoutumista.