Riskitietoinen viranomaistoiminta

Hanke toteutetaan yhteistyössä Fimean, Tukesin ja Valviran kanssa.

Valvontaviranomaisilla on rooli valvonta-alueensa riskien hallinnassa. Näihin riskeihin vaikuttaminen edellyttää systeemistä ymmärrystä. On kyettävät valitsemaan valvontakohteet ja -tavat riskitietoisesti, mikä puolestaan vaatii käsitystä riskimitoista ja vertailukelpoisuudesta. Kehittämällä työn tekemisen tapoja (suunnittelu ja päätöksenteko) voidaan lisätä riskitietoisuutta ja toiminnan vaikuttavuutta. Toiminnan organisoitumisessa voidaan kiinnittää huomiota eri viranomaisten yhteiseen riskikäsitykseen, tietojen jakamiseen ja arviointiin. Viranomaisen on kyettävä asettamaan valvonta-alueensa vaatimukset suhteessa yhteiskunnan eri alueiden riskeihin.

Hankkeen tavoitteena on eri toimijoiden yhteisen riskiymmärryksen lisääminen. Aiempaa parempi käsitys siitä mitkä riskit ovat mitattavissa ja vertailtavissa ja mitkä eivät. Konkreettinen väline riskitietoisuuden tason arviointiin sekä päätösten riskitietoiseen perusteluun. Aloitteita ja suosituksia teeman mukaiseen
jatkokehittämiseen valvonnassa.

Hanke noudattaa Leijona-projektimallia. Virastojen edustajien omatoiminen valmistautuminen
(ekosysteemiymmärrys ja riskitietoisuus eOppiva). Työpajat, joissa 1) Ratkaisu- ja tavoitekeskeisesti
määritellään osallistujavirastojen yhteiset kehittämiskohteet 2) Hyödynnetään asiantuntijatason
osaamista ja osallisuutta. 3) Olennaista on hankkeen tiivis toteuttaminen l. asiantuntijoiden ajan
tehokas käyttö. 4) Sovelletaan ennakointimenetelmiä.

Hankkeen tulokset

Toiminnan parantamiseen liittyen tehtiin 14 ehdotusta, joiden punaisena lankana on:

  • Mahdollisimman konkreettinen vaikutus mahdollisimman matalan kynnyksen toimilla.
  • Toteutus osana arkitoimintaa – mahdollisimman vähän mitään ylimääräistä kaiken päälle.
  • Soveltuvuus ja hyödynnettävyys sektorista ja substanssista riippumatta.
  • ”Vääntömomentti” toiminnan eri vaiheissa ja onnistumisen solmukohdissa – hyötysuhde.

Ehdotukset otsikoitiin seuraavasti: ajattelutapa, periaatteet, kutsuvierailu, yhteistarkastus, toimijatilaisuus, riskitreffit, case-päivät, poikkeamapäivät, liikennevalomalli, riskifoorumi, toimijanäkökulma, oppimateriaali, tämän foorumin ehdotukset, ohjaus ja seuranta.

Kun tahdotaan parantaa toimintaa, on ymmärrettävä sekä asioita, että omia ja muiden ajattelutapoja. Molempiin on osattava myös vaikuttaa. Ajattelutapojen kilpailussa ”paras” ei voita itsestään. Esimerkkiväite: ”Tarpeellista toimintaa ei tule lopettaa”, johon pitänee parhaan harkinnan jälkeen suhtautua kieltäväsi. Omaksuttu ajattelutapa ja tärkeänä pidetyt periaatteet on perusteluineen tehtävä näkyväksi, jotta niistä voidaan keskustella ja ne voi altistaa kritiikille. Emme voi priorisoida omenoita ja appelsiineja, mutta voimme perustella ajattelutapaa, jonka takia pidämme yhtä ratkaisua toista parempana. Lopulta kokonaisturvallisuus syntyy ja sitä valvotaan yhteistyössä.