THL:n Kuopion toimipisteessä työskentelee kahden yksikön alaisuudessa kolmessa eri laboratoriotiimissä ihmisiä. Tilaratkaisujen vuoksi työtä pitää uudelleenorganisoida ja tiloja on jatkossa käytettävissä vähemmän. Olemme siirtymässä kohti yhteiskäyttöisiä tiloja, sekä synergian vuoksi koko toiminnan yhteneväistäminen on tarpeen. Toiminta- ja johtamiskulttuurit poikkeavat merkittävästi tiimien välillä.
Hankkeen tavoitteena on yhtenäistää työkulttuuria, sekä luoda sellainen työyhteisö ja -kulttuuri jossa kaikilla on hyvä olla ja turvallinen työskennellä. Eriteltyjä tavoitteita ovat mm. työntekoa palvelevan johtamisen kehittäminen, sekä kunnioittavan käytöksen ja rakentavan työilmapiirin luominen. Lisäksi tavoitteena on hyvä työntekijäkokemus ja selkeät yhteiset toimintamallit, jotka tukevat työn tuottavuuden ja laadun parantamista. Samalla ne edistävät rakentavaa yhteistyötä nykyisissä sekä erityisesti uusissa yhteisissä tiloissa.
Menetelminä käytetään:
- Työterveyspsykologin ohjaama tiimivalmennus (työnohjaus) eri henkilöstöryhmille (mm. esihenkilöille ja
laboratoriossa työskenteleville) yhdessä ja erikseen - Esihenkilöiden ja/tai työnjohdollisen portaan henkilökohtaiset sparraushetket (työterveyspsykologin vetämät).
- Koulutukset eri henkilöstöryhmille tukemaan yhtenevien käytäntöjen käyttöönottoa ja toteutumista (esim. spesifit
koulutukset tiettyihin laboratoriotehtäviin).
Hankkeen tulokset
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Tutkimuskeskus Neulasen toimipisteessä toteutetun hankkeen tavoitteena oli yhtenäistää toimintakulttuuria eri yksiköissä ja tiimeissä, sekä luoda sellainen työyhteisö, jossa kaikilla on hyvä olla ja turvallinen työskennellä. Hankkeen aikana havainnoitiin työyhteisön toimintakulttuurin tunnuspiirteitä, ja avoin keskustelu työkulttuurin haasteista teki ne näkyväksi kaikille työyhteisön jäsenille.
Hankkeen aikana saatiin aikaan muutosta kunnioittavan työkulttuurin ja rakentavan käytöksen osalta, sekä tarkasteltiin avoimesti ja linjattiin yhdessä johtamisen periaatteita. Hanke lisäsi vuoropuhelua esihenkilöiden välillä ja myös eri tiimeissä tai ryhmissä toimivien henkilöiden välillä. Hankkeen avulla luotiin rakenteita, jotka mahdollistavat avoimuutta ja lisäävät vuoropuhelua koko henkilöstössä. Tällaisia oli mm. Kuopion laboratoriofoorumi-nimellä toimiva yhteistyökanava eri laboratorioiden kesken.
Jokaisen työyhteisön, niin pienen kuin isonkin, olisi tärkeä pysähtyä miettimään ja keskustelemaan säännöllisesti yhteisistä toimintatavoista ja niiden kehittämisestä. Keskustelua toimintakulttuurista on tärkeää ylläpitää myös silloin, kun tunnistettuja haasteita ei ole. Asioiden yhteinen sanoittaminen ja keskustelu siitä, miten kukakin asiat ja tilanteet näkee ja kokee on tärkeää.
Merkittävää on myös se, että ymmärretään ja koetaan oman ”ryhmän” työn olevan osa suurempaa kokonaisuutta, lopulta koko organisaation tasolla. Yhteinen keskustelu tiimien ja yksiköiden välillä paitsi mahdollistaa yhteisen ymmärryksen ja toimintatapojen syntymisen myös lisää yhteistyövalmiutta ja -halukkuutta niin tavallisessa arjessa kuin poikkeustilanteissa. Säännöllisten keskustelujen avulla on mahdollista saada jokaisen ääni kuuluviin ja luoda työyhteisö, jossa työnteko on tehokasta ja samaan aikaan kaikille mieluisaa. Toimintakulttuurin jatkuva kehittäminen edesauttaa sopeutumista mahdollisiin muutoksiin ja lisää henkilöstön resilienssiä ja joustavuutta arkisessa työssä.