Vaasan hovioikeuspiirin etäkäräjäoikeuksien yhteinen esihenkilövalmennus

Kaikissa kolmessa käräjäoikeudessa ainoastaan laamannit ovat saaneet kattavan johtamisvalmennuksen. Henkilökunnan odotukset esihenkilötyötä kohtaan ovat kuitenkin suuret, mikä ilmenee päivittäisinä johtamistyön haasteina etenkin osaston johtajina toimivien käräjätuomareiden ja kansliahenkilökunnan esimiesten osalta.

Esihenkilövalmennuksen tarve on tullut esille kaikissa hakijakäräjäoikeuksissa esihenkilöiden kanssa käydyissä keskusteluissa. Käräjäoikeuksien yhteinen esihenkilövalmennus loisi myös oivan tilaisuuden solmia käytännön työssä tarvittavia ja tukea ongelmatilanteisiin luovia keskusteluverkostoja eri käräjäoikeuksissa samoissa tehtävissä toimivien esimiesten kesken. Valmennuksen kautta saataisiin niin ikään tiivistettyä kaikkien kolmen käräjäoikeuden välistä käytännön yhteistyötä kaikilla käräjäoikeustyön tasoilla.

Hankkeella pyritään parantamaan johtamistyön yleistä tasoa ja antamaan käräjäoikeuksien esihenkilöille paremmat valmiudet tukea henkilökuntaa päivittäisissä työn haasteissa samoin kuin toiminnan yleisessä muutoksessa. Hanke lisää myös työhyvinvointia hakijakäräjäoikeuksissa.

Hankkeella pyritään lisäksi yhdenmukaistamaan johtamiskulttuuria Vaasan hovioikeuspiirin alueella. Tämän lisäksi hankkeella pyritään luomaan ja myös vahvistamaan jo olevaa tuomioistuinten sisäistä vertaistukiverkostoa sekä laajentamaan sitä hankkeessa mukana olevien tuomioistuinten esihenkilöiden väliseksi verkostoksi. Tällaisen verkoston luomiseen on ollut tarvetta jo pitempään mutta olosuhteet eivät ole tukeneet sellaisen syntymistä.

Suunniteltuun valmennukseen sisältyy lähiopetusta sekä omatoimista opiskelua muiden esihenkilöasemassa olevien kanssa verkostoitumisen lisäksi. Esihenkilövalmennukseen osallistuvat voivat muodostaa vertaistukiryhmiä, mikä antaa heille mahdollisuuden jakaa kokemuksia ja purkaa työssä kohdattavia vaikeuksia.

Hankkeen tulokset

Esimiestyön vaatimusten sisäistäminen omassa esimiestyössä. Keinoja käydä vaikeitakin asioita läpi alaisten kanssa sekä työvälineitä motivoida alisia ja koko työyhteisöä yhteisen hyvä saavuttamiseen, työhyvinvoinnin lisäämiseen. Luottamuksen ja hyvän työilmapiirin lisäämiseen vaikuttavien asioiden tiedostaminen. Valmennus on antanut ymmärrystä siitä, mitä esimiestyö itseltä vaatii ja mitä se myös antaa eli oman itsensä tuntemuksen lisäämisestä on kyse. Lisäksi valmennuksessa käytiin läpi viestinnän ja johtamistyylin toisiinsa liittymistä sekä vuorovaikutuksen merkitystä esimiestyössä. Konfliktin hallinnan keinot ovat olleet yksi tärkein sisältö valmennuksessa.

Valmennus on syventänyt esimiestaitojamme. Se on antanut työvälineitä käytännön esimiestyöhön. Lisäksi olemme oppineet vertaistuen merkityksen muuten aika yksinäisessä esimiestyössä. Olemme myös oppineet uusia menetelmiä käydä asioita alaisten kanssa läpi. Tältä osin viittaan valmennukseen valmentavasta johtamisesta. Lisäksi olemme saaneet valmennusta itsetuntemukseen, jota esimiestyössä tarvitaan. Yhteenvetona olemme saaneet hyvät tiedot ja työvälineet tehdä esimiestyötä.

Yhteinen esimiesvalmennus on ollut erittäin antoisa ja positiivinen kokemus kaikkien yksiköiden esimiehille. Esimiestyön merkityksen ja osaamisen lisääminen mahdollistaa yksiköiden toiminnan yhtenäistämistä siltä osin kuin se on jatkossa tarpeellista/mahdollista. Laadukkaan valmennuspaketin jakaminen samanaikaisesti useamman yksikön käyttöön tuo synergiaetua ja säästää kustannuksia. Kaupanpäälle tulee mahdollisuus verkostoitua, mikä on koettu erinomaiseksi lisäksi. Se tarjoaa vertaistuen jatkuvassa ja haasteellisessa työssä.