Digitalisaatioon valmistautuminen ja tuomioistuinten toiminnan muutoksen tukeminen on merkittävin oikeuslaitoksen muutosjohtamishanke tulevien vuosien aikana. Käynnissä on kaksi mittavaa toiminnan muutosta, sähköistä työskentelyä ja digitalistoitumisosaamista edellyttävää hanketta AIPA- ja HAIPA -hanke. Tämän lisäksi sähköinen työskentely etenee monien muiden kehittämishankkeiden kautta, mm. HILDA/VirastoVahvan etenemisen myötä.
Oikeusministeriön hallinnonalalla olevan digitalisoitumiskehityksen vuoksi asetettiin 3.11.2015 valtakunnallinen oikeushallinnonalan ict-koulutustyöryhmä, joka yhtenä tehtävänään on laatinut koulutuskonseptin, jota hallinnonalalla voidaan hyödyntää erilaisissa osaamisen kehittämisen kysymyksissä. Koulutuskonseptia laadittaessa on todettu ja saatettu OM:n johdolle tiedoksi, että oikeushallinnonalalla ja siten myös tuomioistuinsektorilla on merkittäviä puutteita ict-osaamisen kehittämiseen liittyvässä taloudellisessa resursoinnissa, henkilöstöresursseissa ja koordinaatiossa. Merkittävimmin nämä puutteet kohdentuvat tuomioistuinten ict-yhdyshenkilöiden tehtäväkenttään.
ICT-yhdyshenkilöt toimivat paikallistasolla tuomioistuimissa eri tehtävissä, tyypillisesti käräjä-/sihteerinä, lainkäyttösihteerinä, hallintosihteerinä, haastemiehenä, tuomarina tai muissa toimistotehtävissä. ICT-yhdyshenkilöt työskentelevät oman toimensa ohessa, pääasiallisen tehtävänsä lisäksi tehden virastojen käyttäjäoikeushallintaan, salivarusteluun, laitehankintaan ja laitteiden toimintakykyyn, sovelluksiin ja ohjelmistoihin, erilaisiin ict-hankkeiden jalkauttamiseen ja koulutukseen liittyviä tehtäviä. Työstä ei pääsääntöisesti makseta erillistä korvausta, eikä suurimmalla osalla ict-yhdyshenkilöistä ole alan koulutusta. Työtehtävä on kuitenkin erittäin merkittävässä roolissa viraston toiminnallisen tukemisen näkökulmasta: digitalisoituvassa oikeuslaitoksessa ict-asioiden koordinointi ja resursointi on puuttellisesi hoidettu ja virastojen sisäinen ict-asioiden ja ict-osaamisen kehittämiseen liittyvä toiminta on pääasiallisesti ict-yhdyshenkilöiden vastuulla.
ICT-yhdyshenkiöitä on tyypillisesti 1-3 / virasto. Sekä OM:n AIPA- ja HAIPA-hankkeissa, virastojen päälliköiden taholta että ICT-yhdyshenkilöiden esiin nostamana on nostettu esiin suuri ongelma ICT-yhdyshenkilöiden yksinäisestä työnkuvasta, osaamisen kehittämisen merkittävistä tarpeista, jatkuvasta ajantasaisten tietojen puutteista virastojen toiminnan suunnittelemiseksi sekä verkostomaisen toiminnan puutteesta. Siten tämän Kaiku-hankkeen tavoitteena on vastata edellä mainittuihin puutteisiin, joita on jatkossa määritelty tarkemmin hankkeen sisällöllisten tavoitteiden kautta.
Hankkeen ensisijaisena tavoitteena on rakentaa ict-asioiden ja ict-osaamisen kehittämisen teemoja koordinoidusti käsittelevä valtakunnallinen tuomioistuinten ict-yhdyshenkilöiden verkosto, jotta nykyisin täysin epäsystemaattisesti hoidettu tiedottaminen, asioiden ja toiminnan kehittäminen sekä ict-yhdyshenkilöiden osaamisen tukeminen ja kehittäminen saataisiin hallitumpaan tilaan.