Kaiku-yhteistyöryhmä suunnitteli tulevaa Krapihovissa 21.-22.3.2022

Viime vuoden lopulla valittu Kaiku-yhteistoimintaryhmä pääsi vihdoin tapaamaan toisensa ja vietti kaksi idearikasta päivää Tuusulan perinteisessä Krapihovissa. Aiemmin Teamsin ruudulla oli ollut kuvia ja nimiä, mutta nyt lopultakin ilmassa oli ensikohtaamisen riemua ja fiilistelimme myös sitä, että pitkän korona-ajan jälkeen oli ylipäätään mahdollista tavata livenä kollegoja. Kevätaurinko toivotti meidät tervetulleiksi Krapihovin historialliseen miljööseen.

Tuntui merkitykselliseltä kohdata ihmisiä ja päästä kuulemaan, mitä virastoille kuuluu, ja oppimaan toisiltamme lisää. Meillä on halu edistää kehittäjien taitoja sekä olla siten tukemassa organisaatioiden muutosvalmiutta yhdessä verkoston kanssa.

Verkostomme elää ajassa

Ryhdyimme pohtimaan valtionhallinnon kehittäjäverkoston ja Kaiku-yhteistyöryhmän tarkoitusta ja tehtävää. Arjessa meillä kaikilla on samantyyppiset ongelmat.

Kävimme keskustelua kehittäjäverkostosta ja yhteistyöryhmän roolista sen kokoavana elimenä. Näemme verkostolla suurta merkitystä ja potentiaalia, vaikka arki vie ja moni Kaiku- tai kehittäjävalmennuksen käynyt tai muuten valtiolla kehittämistehtävissä toimiva ei aina ehtisikään osallistumaan tapahtumiin. Kehittäjäverkosto on alusta, josta voi kysyä tukea, kun sellaista kaipaa, ja tiedon voi viedä omaan organisaatioon.

Meitä Kaiku-yhteistyöryhmässä kiinnostaa erityisesti, millaisten asioiden kanssa tällä hetkellä verkostolaiset kamppailevat kehittämistyössään, mikä heitä kiinnostaa. Meidänkin on yhteistyöryhmässä pysyttävä kartalla siitä, mikä kehittäjiä kiinnostaa, jos tarkoitus on vaikuttaa kehittämistoimintaan.

Nyt nousee esimerkiksi yhä vahvemmin tiedolla johtaminen: tilastot, tutkimukset, kokemukset, palautteet, havainnot. Mitä muuta on tulossa? Pohdimme tähän kyselyä kevääksi.

Kehittäjäverkostolaisten tehtävä on olla organisaatioissamme kehittämisen tuki. Entä miten hyviä käytäntöjä ja kokeiluja saataisiin paremmin jaettua? Osallistetaan ja levitetään tietoa siitä, mitä ovat tehokkaat menetelmät kehittämiseen. Kaikkia meitä yhdistävät verkostomainen toiminta ja työyhteisöjen kehittäminen. Mikä on virastojen ja kehittämisen arki? Mitä palasia onnistuneeseen muutosmatkaan työyhteisöissä liittyy?

Julkisen hallinnon strategia lähtökohdaksi

Vuonna 2020 julkaistu Julkisen hallinnon strategia sisältää yhteiset päämäärät sekä toimintalinjaukset, jotka ovat julkisen hallinnon johdon, kehittäjien ja henkilöstön työkalu ohjata toimintaa ja priorisointia.

Pohdimme, onko verkoston jäsenillä kehittäjinä merkityksellinen ja tärkeä yhteiskunnallinen tehtävä tässä. Miten sitä voisi tukea, että tuohon työhön olisi tarpeeksi eväitä? Strategian toimintalinjauksen 7 mukaan ”nopeasti muuttuva toimintaympäristö edellyttää, että uudistamme osaamistamme ja otamme käyttöön ketterämpiä ja joustavampia toimintatapoja. Kehitämme hallintoa hyödyntämällä järjestelmällisesti strategisia kokeiluja, joustavia prosesseja ja nopeaa oppimista hallinnon eri toimintojen välillä.” Entä mitä kehittäjien pitäisi oppia päätöksenteosta?

Ideoimme kehittäjien kevätpäivää, joka järjestetään perinteisesti Valtio Expon jälkeen 11.5., tällä kertaa vielä Teamsissa. Haluamme tarjota kevätpäivässä hyvän kuvan julkisen hallinnon strategian keskeisistä painopisteistä sekä jakaa esimerkkejä ja kokemuksia strategian toteutumisesta käytännön työssä. Ennen kaikkea pääsemme yhdessä muiden osallistujien kanssa pohtimaan strategian käytäntöön viemistä oman työn ja organisaation kautta. Mihin julkisen hallinnon strategia haastaa meitä?

Krapihovin päivien yhteydessä ehdimme myös ulos jäisestä kelistä huolimatta nauttimaan niin kauniin aurinkoisesta kevätpäivästä kävellen Tuusulan rantatiellä. Ideat lähtivät siellä lentoon ja jaoimme toisillemme virastojen ajankohtaisia teemoja. Tästä on hyvä jatkaa Kaiku-yhteistyöryhmän toimintaa nyt, kun olemme tutustuneet toisiimme. Livekohtaamisia ei mikään korvaa.

Kehittäjien kevätpäivässä luvassa inspiroivaa puhetta ja uusia ideoita, tervetuloa! Ilmoittautumaan pääset tästä.

Kirjoittaja

Hanna Tamminen

Johtava asiantuntija, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom

Kirjoittaja

Merja Ikäheimo

Erikoissuunnittelija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Vastaa

Pakolliset kentät on merkitty *