Näin hybridivaikuttaminen uhkaa yhteiskunnan resilienssiä

Hybridivaikuttamisessa ei ole kyse mistään pikku haitanteosta, vaan megaluokan uhasta. ”Huolissaan pitää olla siinä mielessä, että pysymme koko ajan valppaina ja hoidamme hommat taitavasti. Tähän meillä on hyvät edellytykset”, alan asiantuntija Jukka Savolainen sanoo.

Kun Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus ja sen Haavoittuvuudet ja resilienssi -verkosto perustettiin Helsingissä 2017, mukaan liittyi yhdeksän EU:n ja Naton jäsenvaltiota. Tänä päivänä mukana on 36 jäsentä eli kaikki EU- ja Nato-jäsenmaat. Kasvanut kiinnostus verkostoa kohtaan kertoo maailman tilasta.

”Keskus on osoittautunut menestykseksi. Tehtävänämme on vähentää sen toimintaan osallistuvien valtioiden ja yhteistyökumppaneiden haavoittuvaisuuksia, puolustautua hybridivaikuttamista vastaan ja lisätä kriisinsietokykyä eli resilienssiä”, verkoston johtaja, yleisesikuntaupseeri Jukka Savolainen kertoo.

”Tässä käydään tulevaisuuden markkina-alue -kamppailua”

”Suomi on parhaiten varautunut yhteiskunta koko maailmassa”, Jukka Savolainen sanoo.

Savolaisen mukaan on systemaattisesti nähtävissä, että hybriditoiminta liittyy isompaan kuvioon, jossa kilpailijoina toimivat autoritaariset valtiot, kuten Venäjä, Kiina, Iran ja Pohjois-Korea.

”Näiden maiden hallinnoille on elintärkeää torjua demokratian leviäminen. Siksi ne hävittävät vaarallisena pitämänsä demokratian mielellään kaikista naapurimaista. Tavoitteena on osoittaa, että demokratia on tilapäinen kokeilu ihmiskunnan historiassa.”

”Kokonaisuudessa menossa on iso juoni, jolla yritetään saada länsimaiset demokratiat vähäisempään merkitykseen ja demokratia näyttämään kelvottomalta systeemiltä.”

Savolainen muistuttaa, että maapallon kahdeksasta miljardista ihmisestä seitsemän asuu muualla kuin länsimaisissa demokratioissa. ”Tässä käydään tulevaisuuden markkina-alue -kamppailua, jossa länsimaiden tulee pysyä kilpailukyisinä taloudellisesti, poliittisesti ja sotilaallisesti. Tämä on se uhkakuva, jota vastaan nyt pelataan.”

”Hybridiuhka on autoritääristen valtioiden vaikuttamisväline”

Haavoittuvuudet ja resilienssi -verkostossa on laadittu viime vuosina hybridiuhkien akateeminen konseptikuvaus, joka on valtavirtaistunut. Toistaiseksi on tehty kaksi merkittävää linjapaperia yhdessä Euroopan komission Yhteisen tutkimuskeskuksen (Joint Reseach Centre) kanssa, ja kolmas on työn alla.

Ensimmäinen linjapaperi The Landscape of Hybrid Threats: A Conseptual model julkaistiin 2017. Siinä kuvattiin ilmiö eli mitä haittatoimintaa yhteiskuntien pitäisi tunnistaa ja miten ne liittyvät hybridiuhkiin. Hybridiuhat tarkoittavat pahantahtoista ulkoista vaikuttamista, jolla valtiollinen toimija pyrkii eri keinoja yhdistelemällä systemaattisesti vaikuttamaan kohteena olevaan maahan. Tavoitteena on hyödyntää kohteeksi valitun valtion haavoittuvuuksia ja pyrkiä tekemään se mahdollisimman peitellysti.

”Hybridivaikuttaminen on autoritääristen valtioiden keskeinen vaikuttamisväline. Keinovalikoimaan voi kuulua poliittisia, diplomaattisia, taloudellisia ja sotilaallisia keinoja sekä informaatio- ja kybervaikuttamista”, Savolainen sanoo.

”Hybridiuhkien alla valtion tulee ylläpitää uskoa demokratiaan”

Vuonna 2023 julkaistu toinen linjapaperi Hybrid threats: A comprehensive resilience ecosystem kuvaa yhteiskuntaa hybridiuhkien maalina ja vastatoimiin ryhtyvänä toimijana. Esitetyssä mallissa käsitellään yhteiskunnan eri tiloja, kuten valtiota, hallintoa, kansalaisyhteiskuntaa ja palveluja sekä kansainvälisiä, kansallisia ja paikallisia tasoja sekä niiden keskinäistä vuorovaikutusta.

”Nykytilanteessa hybridiuhkia pyritään tunkemaan eri tilojen ja tasojen kautta läpi sekä saamaan aikaan vaikutuksia, kuten sekoittaa esimerkiksi eurooppalainen sähkömarkkina. Kun sähkönhinnat nousevat hurjasti, ihmisten usko yhteiskuntaan voi alkaa horjua”, Savolainen sanoo.

”Hybridiuhkien alla valtion toimijoiden tulee ylläpitää uskoa demokratiaan, sillä kaiken ytimessä on kansalainen ja se, mitä hän ajattelee demokraattisesta oikeusvaltiostamme. Kansalaisyhteiskunnassa on tärkeää, että kansalaiset osallistuvat aktiivisesti ja kokevat toiminnan oikeudenmukaiseksi ja vastuulliseksi.”

”Pitkällä aikavälillä demokratia ja markkinatalous voittavat aina”

Uhkakuvan takia Hybridiosaamiskeskuksessa laaditaan parhaillaan kolmatta yhteisraporttia EU-komission tutkimuskeskuksen kanssa. Siinä tarkastellaan isoja asioita, kuten demokratian ja autoritäärisen järjestelmän eroja.

”Tuomme esille, että pitkällä aikavälillä demokratia ja markkinatalous voittavat aina. Demokratia perustuu yksilönvapauteen ja vapaaseen markkinatalouteen, ja se on innovatiivinen ja tuottava. Kun mennään vallan keskittämiseen, alkaa byrokratia, joka muuttuu korruptioksi. Sitten kiristetään ruuvia ja lopulta ollaan yhteiskunnassa, jossa pelko on lähes ainoa motivaattori ihmisten toiminnassa”, Savolainen kuvailee.

Kolmannessa asiakirjassa kirjoitetaan paljon muustakin, kuten siitä, ettei hybridivaikuttaminen ole mitään pikku haitantekoa, vaan kyse on isoista, valmistella olevista megaluokan iskuista. Tavoitteena on horjuttaa jollakin ratkaisevalla hetkellä yhteiskuntia siten, että jokin merkittävä päätöksenteko epäonnistuu tai esimerkiksi tukipäätös sotilaallisissa asioissa tai armeijan liikekannallepanossa viivästyy.

”Ukrainan sota ei ole viimeinen Eurooppaan osuvassa myllytyksessä”

Savolaisen mukaan presidentti Alexander Stubbin lanseeraama arvopohjainen realismi, johon hänen ulkopolitiikkansa perustuu, sopii nykytilanteeseen kuin nenä päähän. Savolainen on tyytyväinen myös ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon rehelliseen tekstiin.

”Nykytilanteessa virkamiesten tulee olla arvopohjaisia realisteja. Ukrainan sota ei ole viimeinen Eurooppaan osuvassa myllytyksessä, jonka tavoitteena on murskata Naton ja EU:n uskottavuutta. Kyse on maailmajärjestyksen muokkaamisesta”, Savolainen tiivistää.

”On ihme, ellei kauko-idän suunnalla tapahdu sotilaallista konfliktia jossain vaiheessa. Kun se tapahtuu, autoritaariselle akselille olisi edullista, että samalla tapahtuu jotain myös Euroopassa, mikä sitoo Naton resurssit. Varsinainen tavoite voi olla Yhdysvaltojen nolaaminen siten, etteivät kauko-idän maat enää luota Yhdysvaltojen tukeen. Tämä voi tapahtua Euroopan kautta.”

”Migraation tarkoituksena voi olla saattaa Suomi kaaokseen”

Savolainen pitää Venäjän käyttämää välineellistettyä muuttoliikettä eli migraatiota aseena, jonka tarkoituksena olisi saattaa Suomi kaaokseen ja horjuttaa Suomen nauttimaa luottamusta Keski-Euroopassa.

”Tämä voi liittyä seuraavan sotilaallisen konfliktin pohjustamiseen. Jos Venäjä esimerkiksi avaa rajansa Afganistaniin, sieltä voidaan tulla isolla joukolla rautateitse Karjalaan ja kävellä rajan yli. Siksi kannatan tiukkaa rajalakia.”

”Kansainvälisessä oikeudessa valtio on aina täysin suvereeni toimija, jonka perustehtävä on huolehtia kansalaistensa turvallisuudesta. On kansainvälisen oikeuden periaatteen mukaista, että Suomi on tehnyt varauman, jonka mukaan jossain tilanteessa voidaan hallituksen päätöksellä poiketa kansainvälisistä normeista esimerkiksi turvapaikka-asioissa.”

”Jos käännytyslakia aletaan soveltaa, se on eräiden Eurooppa-oikeuden osien vastainen. Legalismin kannattajien on kuitenkin hyvä muistaa, ettei Euroopan Unionin perussopimus koske kansallista turvallisuutta.”

”Resilienssiä tulee ylläpitää kaikin tavoin sen häiriintymättä”

 Nykytilanteen Savolainen näkee yhtenä vaiheena siinä prosessissa, jossa Suomi on irrottautunut Venäjästä rohkein askelin jo 120 vuoden ajan. ”Kaikki otetut askeleet – viimeisimpänä Nato-jäsenyys – ovat johtaneet oikeaan suuntaan”, hän korostaa.

”Venäläinen propaganda muokkaa nykytilanteessa mielipiteitä jo Suomea vastaa. Pahimmillaan viitataan suomalaisten etniseen kummallisuuteen, mutta myös historiaa pyritään vääristelemään. Esitetyistä väitteistä ainuttakaan ei tietenkään tule hyväksyä.”

”Meidän tulee pitää huolta siitä, että Suomi pystyy jatkossakin päätöksentekoon ja pitämään yllä resilienssiä kaikin tavoin ja siten, ettei se häiriinny. Samalla tulee pitää oma sotilaallinen puolustuskyky ja liittolaisten kanssa saatu pelote niin korkealla tasolla, ettei mikään osoita, että Suomeen kannattaisi hyökätä.”

”Suomi on parhaiten varautunut yhteiskunta koko maailmassa”

Savolainen sanoo naurahtaen, että häneen puheensa kuulostavat työn takia aina kurjilta. Tämä voi johtaa yksisuuntaisesti harhaan, sillä toivoa on ja osaamista riittää. Myös näitä asioita on korostettava.

”Huolissaan pitää olla siinä mielessä, että pysymme koko ajan valppaina ja hoidamme hommat taitavasti, vaikka horjutusta tulee. Tähän meillä on hyvät edellytykset, ja tässä valtion työntekijöillä on merkittävä rooli. Järjestelmän tulee olla kaiken aikaa uskottava ja toimiva.”

”Järjestelmämme on resilientti, erinomainen, kansanvaltainen ja läpinäkyvä. Suomi on erityisen huoltovarmuusjärjestelmänsä ja kansallisen yksituumaisuutensa vuoksi parhaiten varautunut yhteiskunta koko maailmassa eli kriisivalmiuden kärkimaa”, Savolainen summaa.

Mikä HybridCoE?

Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus (European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats) on Helsingissä sijaitseva laitos, jonka tavoite on vahvistaa kokonaisturvallisuusajattelua kansallisesti, Euroopan unionissa ja kansainvälisessä yhteistyössä. Lue lisää https://www.hybridcoe.fi

 

Kirjoittaja

Sari Okko

Toimittaja, Toimittajaverkosto

Vastaa

Pakolliset kentät on merkitty *