Kuluvan vuoden keväällä viidelle Helsingin yliopiston viestintäopiskelijalle – itseni mukaan luettuna – tarjoutui mahdollisuus päästä kartuttamaan taitojaan viikon mittaiselle safarille valtionhallinnon
kehittämisosastolla.
Alkuperäisenä ajatuksena harjoittelulle oli sen toimivan varaslähtönä perinteisille keväällä järjestettäville yrityssafareille. (toim. huom. Yrityssafari on Media ry:n työelämäyhteistyön muoto, jossa viisi harjoittelijaa palkataan viideksi päiväksi projektiin, tapahtumaan tai muuhun lyhytkestoiseen työtehtävään.)
Kulunut poikkeuksellinen “Korona-kevät” heitti kuitenkin omat kapulansa kaiken muun ohella myös tämän projektin rattaisiin. Safaria jouduttiin siirtämään ja se toteutettiin täysin etänä, samalla kun harjoittelun pituuden kanssa joustettiin.
Monien muiden kevään tapahtumien, harjoittelupaikkojen sekä rutiinien kadotessa kalenterista lähes täysin, safarin toteutuminen poikkeusoloista huolimatta oli kuitenkin huippujuttu, ja saamme muiden safarilaisten kanssa olla siitä tyytyväisiä. Käytännön toteutus ja ohjeistus tapahtui viikottain järjestetyissä koko porukan etäpalavereissa, ja meille oli tarjolla apua sekä neuvoja suunnilleen yötä päivää. Kiitos siitä kuuluu tietysti mahtaville safariohjaajillemme, jotka näkivät paljon vaivaa safarin toteutumisen eteen ja olivat apuna myös etäyhteydellä koko harjoittelun ajan.
Olimme safarin ajan mukana keväällä lanseeratun Valtiolla.fi -sivuston taustajoukoissa
vieraskynäilijöiden kengissä. Jokaiselle meistä tarjoutui mahdollisuus päästä kirjoittamaan
lukemattomista eri aiheista:
Osa käsitteli menestyneitä virkamiehiä, osa puolestaan innovaatioita tai onnistuneita hankkeita.
Oman elementtinsä kirjoitustyöhön toi tietenkin poikkeustilanne, jonka johdosta myös kaikki haastattelut oli tehtävä joko videoyhteydellä tai perinteisellä tapaa puhelimitse.
Kirjoitin itse ensimmäisenä artikkelina juttua rikosseuraamuslaitoksen virkakoiratoiminnan kehittämishankkeesta. Vaikka olenkin tähän ikään mennessä päässyt eroon pelosta soittaa vaikka hammaslääkärille, puhelimitse tehtävä haastattelu tässä vaiheessa jännitti yllättävän paljon. Aihe ei ollut itselleni entuudestaan juuri ollenkaan tuttu, joten hermoilin kysyväni typeriä kysymyksiä tai
vaihtoehtoisesti olevani liian hidas kirjoittamaan vastauksia ylös.
Ensimmäinen haastattelu meni ilahduttavasti heittämällä purkkiin.
Sen jälkeen muiden haastatteluiden tekeminen oli jo huomattavasti helpompaa. Tein myöhemmin muun muassa kaksi erillistä artikkelia, joihin haastattelin puhelimitse Eeva Kaunismaata. Juttelimme rennolla otteella reilusti yli tunnin ajan, ja olenkin näin jälkikäteen kaikista tyytyväisin juuri näihin kahteen kirjoittamaani juttuun. Tietysti haastatteluiden lisäksi valmiita juttuja varten tuli tehdä myös omaa taustatyötä, ja siihen meillä olikin aivan loistavat materiaalit käytössämme. Itse koin kuitenkin pääseväni kaikista parhaiten juttuun sisälle asianosaisten henkilöiden omien
kertomusten kautta.
Palaute kannusti kehittymään kirjoittajana
Siinä missä koen saaneeni valtavasti uutta käytännön oppia itse kirjoitustyöstä kaikkine
käytännön asioineen, myös muiden osapuolien näkökulmat osoittautuivat harjoittelun aikana
todella arvokkaiksi. Olen itse ollut aina suhteellisen ujo näyttämään omaa tekstiäni edes
parhaalle ystävälleni ja jo hieman heikomman esseen palauttaminen on saanut pohtimaan
alan vaihtoa. Safarin aikana artikkeleita kuitenkin luonnollisesti koostettiin yhdessä paitsi
haastateltavien, myös asiantuntevien ohjaajien kanssa. Pelkoni itsetunnon murenemisesta
eivät käyneet vieläkään toteen, vaan saatu palaute oli varsin mukavaa ja rakentavaa.
Varsinkin haastattelemani henkilöt, jotka pääsivät lukemaan läpi kirjoittamaani juttua
aikaisessa vaiheessa, osasivat nostaa esiin sellaisia näkökulmia, joita en olisi osannut itse
luultavasti ajatella. Opin paljon omasta tavastani kirjoittaa ja tuoda asioita esille – niin niitä
huonoja kuin hyviäkin pointteja.
Näille opeille on varmasti käyttöä myös tulevaisuudessa.
Safari oli ainakin omalla kohdallani opettavainen kokemus, jonka kautta sain hyvää käytännön kokemusta, sekä tietysti viestinnän alalla niitä hyvin arvokkaita työnäytteitä. Käytännön kokemus itse sisällöntuotannosta on arvokasta ja kannustaa myös jatkossa samanlaisten töiden pariin.
Voin varmasti puhua myös kaikkien muiden safarille osallistuneiden puolesta sanoessani, että tämä oli hieno mahdollisuus, joka varmasti kehitti meidän jokaisen osaamista. Ja vinkkinä kaikille viestijöille, valtiolla.fi -sivustolle on mahdollista päästä kirjoittamaan freelancerina myös jatkossa. Lämmöllä voin suositella ihan jokaiselle tätä kokemusta, mikäli tilaisuus osuu kohdalle!
Valtiolla.fi-toimitus kiittää:
Kiitos kaikille safarilaisille ammattimaisesta ja joustavasta työskentelytavasta. Meidät kaikki yllättänyt poikkeustilanne ei hämmentänyt teitä lainkaan. Hakijoiden taso vaikeutti valintaa ja pyysimmekin ensin lupaa valita enemmän kuin viisi, joten odotukset olivat korkealla. Silti onnistuitte ylittämään odotuksemme niin ripeydellä kuin työotteellanne. Kanssanne oli erittäin helppo työskennellä.
Hani Olsson
Valtiolla.fi, päätoimittaja