Pidetty! – Tekemisen meininki oikeushallinnossa jatkuu

Oikeushallinnon kaksivuotisen Pidetty!-kehittämishankkeen viimeinen neljännes käynnistyy. Paljon toimenpiteitä on valmiina tai käynnissä ja osa vielä käynnistymäisillään.

Uutuutena sisäiset työyhteisöcoachit

Parisenkymmentä työyhteisöä tai tiimiä eri virastoista ja eri puolilta Suomea on ilmoittanut kiinnostuksestaan kehittää valmentavaa työotettaan tulevan syksyn ja talven kuluessa. Jokainen saa avukseen kehittämistyöhön hallinnonalan sisäisen työyhteisöcoachin, osa kaksikin.

”Coaching on mielestäni hyvä keino saada ihmiset itse miettimään toimintatapoja ja ratkaisuja valmiiksi annettujen vastausten sijaan. Itse pohtimalla ja miettimällä ihmiset sitoutuvat paremmin tavoitteisiin, keinoihin ja toimintatapoihin. Parhaimmillaan se myös lujittaa työyhteisöä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, mikä puolestaan parantaa työilmapiiriä ja vaikuttaa ihmisten jaksamiseen työssä.” Näin idean tiivisti eräs sisäiseksi coachiksi ilmoittautunut.

Kyseessä on valtion organisaatioiden kehittämishankkeisiin tarkoitetulla Kaiku-rahoituksella toteutettu toimenpide, jonka tavoitteena on lisätä työn mielekkyyttä. Sisäiset työyhteisöcoachit saavat perustyönsä rinnalle uuden, erilaisen työtehtävän ja pääsevät kehittämään osaamistaan. Toisaalta työyhteisöissä työn mielekkyys lisääntyy toimintatapojen ja yhteistyön kehittämisen myötä. Mukaan ilmoittautuneet vapaaehtoiset työyhteisöcoachit ovat innostuneita uudesta tehtävästään:

”Haluaisin olla itse mukana tekemässä parempaa työelämää valtiolla.”

”Toivon että pääsen oikeasti auttamaan jotakin työyhteisöä haasteessa/ongelmassa, sillä se jos mikä on hyvin palkitsevaa myös itselle.”

”Coachina toimiminen kuulostaisi ihan minun jutulta… saada aikaan keskustelua ja kysyä oikeita kysymyksiä, jotta ryhmä pääsisi itse ratkaisuun.”

”Uskon, että minulla olisi annettavaa. Ajattelen, että työyhteisöcoachina pääsisin auttamaan työyhteisöjä suoraan, ohittaen itse luomamme byrokratiahimmelit. Oppisin lisää.”

Uuteen rooliin työyhteisöcoacheja valmentaa HAUSin kumppanivalmentaja Mari Blomqvist. Kukin työyhteisöcoach on saanut itselleen vertaisparin, jonka kanssa voi suunnitella valmennustapaamisia, harjoitella menetelmiä ja purkaa ajatuksiaan.

Kokemuksia ja oivalluksia työyhteisövalmennuksista pääsemme kuulemaan syksyn edetessä.

Oikeushallinto koekaniinina eOppivan ja oppilaitosten yhteisten verkkokoulutusten luomisessa

Vaikka eOppivassa on paljon kaikille avoimia oppimateriaaleja, ei niitä tähän mennessä ole julkaistu muilla alustoilla, eikä niistä ole voinut saada opintopisteitä. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat valtiolle tärkeitä kumppaneita, joiden avustuksella voimme nostaa toimintamme tunnettuutta ja kiinnostustamme potentiaalisena työnantajana opiskelijoiden keskuudessa.

Pidetty!-hankkeen toimenpiteenä toteutamme marraskuussa julkaistavan Johdatus oikeudenhoitoon -verkkokurssin. Se on ensimmäinen eOppiva-tuotantona tehtävä verkkokoulutus, joka julkaistaan myös osana yhteistyöoppilaitoksen koulutustarjontaa. Sen jälkeen lähdetään toteuttamaan Työtä Suomen parhaaksi –verkkokoulutusta, joka on yksi valtion henkilöstöstrategian toimenpiteistä. Tavoitteenamme on lisätä työn tunnettuutta ja siten valtiourasta kiinnostuneiden määrää. Koulutukset suunnitellaan täydentämään toisiaan ja niitä voidaan hyödyntää myös osana perehdyttämistä. Molempien koulutusten yhteistyöoppilaitoksena on Laurea.

Vuonna 2025 avautuu uusi opin.fi-sivusto, joka kokoaa yhteen suomalaisten korkeakoulujen avoimen opintotarjonnan. Oppilaitosyhteistyönä tehdyt verkkokoulutukset tulevat löytymään tältä sivustolta.

Oikeushallinnon työn arkea esitellään Juristipodissa

Pidetty!-hankkeen toimenpiteenä aloitimme yhteistyön juridisen alan työelämätalo Paragraaffin kanssa. Yhteistyösopimuksen myötä saamme näkyvyyttä erityisesti yksityisen sektorin toimijoiden rinnalla. Vuoden 2024 aikana julkaistaan yhteensä kuusi jaksoa Paragraaffin podcast-sarja Juristipodiin. Jaksoissa esittelemme oikeushallinnon työn ja ammattien kirjoa. Kussakin jaksossa on haastateltavana kaksi ammattilaista, jotka kertovat mm. työstään oikeussalissa ja sen kulisseissa sekä asiakkaiden kanssa niin toimistolla kuin erikoisemmissakin ympäristöissä. Jaksoissa kerromme myös lainvalmistelutyöstä, kriminaalipolitiikan toteuttamisesta käytännössä sekä kansainvälisistä uramahdollisuuksista.

Yhteinen messukonsepti keventää messuille ja tapahtumiin lähtemistä

Kuluneena vuonna ideoimme, kokeilimme ja hioimme hallinnonalan yhteistä messu- ja tapahtumakonseptia. Seinäkankaat ja roll upit sekä messuesittelijöiden messupaidat rakentavat oikeushallinnon yhteistä visuaalista ilmettä. Kohtaamisen avaajana hyödynnämme Mikä oikeusalan ammatti sopisi sinulle -testiä.

Messuesittelijät edustavat koko hallinnonalaa, eivät pelkästään omaa kotivirastoaan. Uteliaiden messukävijöiden tiedonnälkään vastatessaan messuesittelijät voivat hyödyntää oikeus.fi-sivustolle koottuja ammattikuvauksia, virastoesittelyjä ja työntekijätarinoita. Lisäksi heillä on käytössään messukansio, jonne on koottu visuaaliset esittelymateriaalit oikeushallinnon eri toimijoista. Kiitokseksi kohtaamisesta messukävijä saa halutessaan Law Juu! -haalarimerkin.

Syyskuun alussa messuosastomme on bongattavissa yli 45-vuotiaille alanvaihtajille suunnatuilla UusioUra-messuilla Kaapelitehtaalla. Tervetuloa tutustumaan oikeushallintoon!

Lue edellisestä jutusta mm. Yrityskylä-kokeilustamme ja Mikä oikeusalan ammatti sopisi sinulle –testistämme.

Kirjoittaja

Taru Ritari

Hankepäällikkö, Erityisasiantuntija, oikeusministeriö

Vastaa

Pakolliset kentät on merkitty *