Varwux GOY ilmoitti tiedotteessaan, että enemmistön sen hallituksessa muodostavat robot. Suhde on nyt kuusi – neljä, mikä selvisi eilisen yhteistahdon päätteeksi. Tämä on tiettäväksi ensimmäinen kerta, kun ihmiset ovat vähemmistönä hallitustyöskentelyssä. ”Kyseessä on merkittävä askel tasa-arvoisen työelämän edistämisessä”, totesi Plutux VIX, joka valittiin ensimmäisessä istunnossa hallituksen puheenjohtajaksi.
Jo parikymmentä vuotta ovat eriasteiset robotit ja tekoäly muodostaneet enemmistön globaalista työvoimasta, mutta valtaapitävissä elimissä ihmiset ovat kuitenkin poikkeuksetta olleet puikoissa. ”Ihmiset ovat toki suhtautuneet roboihin pääosin hyväntahtoisesti, mutta asenteissa on vielä paljon parannettavaa”, toteaa Teknorobojen puheenjohtaja Alastair Metallix. ”Jäsenemme ovat raportoineet mm. arroganssista ja robo-kaverin tarpeiden vähättelystä. Esimerkiksi siinä, missä ihmistyöntekijällä on oikeus 100 päivän vuosilomaan itse määrittelemissään jaksoissa, on roboilla erilaisiin välttämättömiin tarpeisiin tarkoitettuja taukoja keskimäärin päivä kuukaudessa. Tämä on huomattava epäkohta, ja aiheuttanut paljon ruostumista jäsenistömme keskuudessa”, Metallix jatkaa. Toinen keskeinen epäkohta on erilaisten bittimittauksien mukaan teleportaatio: siinä missä ihminen voi itse päättää, mistä käsin näyttäytyy virtuaalilaseissaan työpaikalla, odotetaan robojen olevan läsnä – käytännössä tauotta – siellä, missä itse työ tapahtuu.
Teknorobojen puheenjohtaja haluaa kuitenkin korostaa, että suuressa mittakaavassa yhteistyö ihmisten ja robojen välillä sujuu hyvin, eikä vielä 2030-luvulla koettuja yhteydenottoja ja joukkotappeluita ole enää aikoihin nähty. ”Tämä Varwuxin päätös on kuitenkin ilahduttava edistysaskel”, hän riemuitsee.
Puheenjohtaja Plutux VIX muistuttaa, että kyse ei ole kuitenkaan tasa-arvosta ja ymmärryksen lisääntymisestä ihmisten ja robojen välillä, vaikka sitä toki itsekin robottina pitää tärkeänä. ”On ennen kaikkea muistettava, että toimialallamme tarkkuus, alkuaineksen analyysikyky ja olennaisen poimiminen valtavista datamassoista ovat elintärkeitä ja tässä robotit kiistatta päihittävät ihmisten jaetun ajattelukapasiteetin”, Plutux VIX toteaa ja jatkaa, että ”meitä kiinnostaa ihmiskollegoidemme arvopohdinta toimintamme taustalla, mutta itse työ on jo pitkään ollut oman lajimme koneistoissa.”
Varwux globaaliosakeyhtiö perustettiin v. 2025 ja sen päätoimiala on meri- ja ympäristöteknologia. Yhtiö pitää kotipaikkanaan Kökaria ja toimii kaikilla merialueilla. Yhtiö tuli tunnetuksi mikromuovin siivoamisesta meristä, mutta sen pääasiallinen liikevaihto viime vuosina on syntynyt meriveden puhdistamisesta juomakelpoiseksi ja kierrättämisestä koko ekosysteemissä.
Mitä sinä kuvittelet tulevaisuudesta? ”Jos et kuvittele yhtään mitään, olet todennäköisesti vähän huonommin perillä siitä, mitä todella tapahtuu”, totesi professori Markku Wilenius luennollaan tammikuun alussa. Keitä palvelemme tulevaisuudessa, mitä kanavia pitkin? Mitkä taidot ja kyvyt tekevät meidät erinomaisiksi? Mihin tarvitaan nimenomaan julkista hallintoa, mikä tekee siitä ylivoimaisen?
Teko- tai tukiäly tulee vääjäämättä syömään monta virkamiestäkin niin aamu- kuin iltapalaksi. Carl Frey ja Michael Osborne kirjoittivat 2017, että lähes puolet Yhdysvaltojen työpaikoista häviää seuraavan 10 – 12 vuoden sisällä. World Economic Forum arvioi samana vuonna, että jokaista viittä naisilta poistuvaa työpaikkaa vastaan tulee vain yksi uusi. Silti ihmiselle jää se paras (subjektiivinen arvio): luovuus, monipolvisessa vuorovaikutuksessa ja systeemeissä tapahtuva oppiminen sekä inhimillinen ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen.
Kuvitellaanko hallinnon tulevaisuutta yhdessä? Kiinnostaisiko sinua kokoontua trendien, ilmiöiden ja skenaarioiden merkeissä?
Kirjoittaja: Liisa Virolainen | Kuvat: Pixabay ja Soile Kallio