Otsikon ajatus voi kuulostaa nopeasti ajateltuna erikoiselta. Mutta kyllä! Vaikka toimimme muun muassa elintarvikkeiden laadun, eläinten ja kasvien terveyden hyväksi sekä maataloustukien maksajavirastona, niin tehtäviimme kuuluu oleellisesti myös tietojärjestelmien kehittäminen ja ylläpito. Etsimme jatkuvasti parhaita IT-ammattilaisia kehittämään tietojärjestelmiä, joiden avulla virastomme lakisääteisiä tehtäviä hoidetaan ja kehitetään. Ruokaviraston toimintakenttä on poikkeuksellisen laaja ja monimutkainen, ja tämän seurauksena myös sitä tukevat ohjelmistot ovat laajoja ja monimutkaisia. Jotkin toiminnot, kuten viljelijöiden tukihaku, on jo pitkälle digitalisoitu. Toisaalta virastosta löytyy useita alueita, joissa digitalisaatiokehitys on vasta alussa. Haastetta Ruokaviraston toiminnan digitalisaatioon tuo myös se, että harvaan toimintoon löytyy valmiita ohjelmistotuotteita kaupan hyllyltä, edes räätälöitynä.
Tuoteryhmätoiminta ja yhtenäinen arkkitehtuuri mahdollistavat ohjelmistopalettimme
Rakennamme valtaosan ohjelmistoista alusta lähtien itse. Speksaamme, koodaamme, testaamme, julkaisemme, ylläpidämme ja joskus pääsemme hautaamaankin vanhoja ohjelmistoja. Ruokaviraston digitaalisissa palveluissa työskentelee noin 150 IT-ammattilaista. Suunnilleen saman verran ahkeroi kumppaneinamme toimivissa ohjelmistoyrityksissä. Tämän lisäksi ohjelmistokehitys työllistää Ruokaviraston liiketoimintaosaajia. Olemme organisoineet toiminnan tuotepohjaisen ajattelun pohjalta tuoteryhmiin, joiden kokoonpano koostuu Ruokaviraston eri yksiköistä ja kumppaniyritysten henkilöistä. Tuotepohjaisessa ajattelussa paino on ohjelmistojen elinkaarella yksittäisten projektien tai hankkeiden sijaan. Lisäksi pidämme kiinni yhtenäisestä teknologia-arkkitehtuurista. Tuoteryhmätoiminnalla ja yhteisellä arkkitehtuurilla mahdollistamme näin ison ja laajan ohjelmistopaletin pyörittämisen ja pidämme järjestelmien väliset riippuvuussuhteet hallinnassa.
Koetin selvitellä tarkkoja lukuja ohjelmistokehityksemme koosta, mutta sepä ei ollutkaan niin yksinkertaista, sillä laskentatapoja eri määreille on erilaisia. Tällaisia lukuja kuitenkin sain kollegoideni avustuksella:
- Koodirivien määrä versionhallinnassa: yli 5 000 000
- Projekteja (=lähdekoodikokonaisuus) versionhallinnassa: 563 kpl
- Tomcat-palvelimia: 175 kpl
- Tomcat-palvelimille asennettuja sovelluksia: 548 kpl
- Sovellusten julkaisuja vuonna 2020: 530 kpl
- Tietokantatauluja: 115 208 kpl
- Aktiivisia viranomaiskäyttäjiä Ruokaviraston palveluissa: noin 4 900 kpl
- Viranomaisten tunnistautumisia Ruokaviraston palveluihin vuonna 2020: 1 425 735 kpl
- fi-kirjautumisia Ruokaviraston palveluihin vuonna 2020: noin 770 000 kpl
Mitattiinpa ohjelmistokehitystämme millä mittarilla tahansa, väitän, että olemme Suomen mittakaavassa ihan kohtuullisen kokoinen ohjelmistotalo. Julkiselta puolelta ei tule mieleen kovin monia toimijoita, joilla on näin laajaa ohjelmistokehitystä.
Tenu virittää teknologiamme uuteen iskuun
Samaan aikaan kun turvaamme Ruokaviraston liiketoiminnan tarpeita, kehitämme voimakkaasti omaa toimintaamme ja teknologiaamme. Ruokavirastossa on nyt käynnissä laaja ja monivuotinen teknologiaympäristön uudistamishanke, jonka olemme nimenneet Tenuksi. Tenussa luodaan pohjaa tulevien vuosien digitalisaatiohaasteille. Tenu ei ole perinteinen laitesalin uudistamishanke, vaan perkaamme koko teknologiamme ja viritämme sen uuteen iskuun. Käytämmekö jatkossa Dockeria ja Kubernetesia, siirrämmekö kaiken AWS-pilveen, hoitaako automatiikka kohta kaiken ja miten hyödynnämme koneoppivaa analytiikkaa päätöksenteossa? Muun muassa näitä kysymyksiä pohdimme.
IT-tehtäviemme monipuolisuus yllättää, joustotyöllä joustavuutta työn tekemiseen
Ohjelmistot leviävät kaikkialle. Luultavasti fillarinikin tarvitsee kohta säännölliset ohjelmistopäivitykset. Ruokavirastonkaan perustehtävät eivät enää onnistu ilman ohjelmistoja. Ei liene kenellekään yllätys, että ohjelmistoammattilaisista on pulaa joka paikassa, myös Ruokavirastossa. Meillä onkin rekrytointi päällä lähes koko ajan. Monelle Ruokavirastoon tulleelle työntekijälle on ollut yllätys, kuinka monipuolisia IT-tehtäviä virastossamme on. Oman osaamisen kehittämiselle on tarjolla monenlaisia urapolkuja. Lisäksi Ruokavirasto työnantajana tukee ennaltaehkäisevää työhyvinvointia esimerkiksi tuetulla henkilöstöruokailulla, ePassilla ja viikoittaisella liikkumiseen käytettävällä työtunnilla. Käytössämme on myös joustotyö, joka tuo joustavuutta työn tekemiseen sekä työn ja muun elämän yhteensovittamiseen. Tutustu avoimiin paikkoihimme ja hae IT-tehtäviin Ruokavirastoon. Monissa tehtävissä huomioimme myös loppuvaiheen opiskelijat, ja moni vastavalmistunut on saanut meillä lentävän lähdön IT-tehtäviin!