Mies ja nainen keskustelemassa pöydän ääressä

”Suhde ensin, asia sitten” – valtion yhteinen vertaismentorointiohjelma käynnistyi

Henkilöstöstrategia julkaistiin viime keväänä ja yhtenä sen toimenpiteenä käynnistettiin esihenkilöiden ja asiantuntijoiden vertaismentorointiohjelma. Mukaan lähti lopulta jopa n. 300 henkeä: 100 esihenkilöä ja 200 asiantuntijaa. Kesän aikana heidät jaettiin pienryhmiksi ja syyskuun alussa oli aloitustilaisuuden vuoro.

Kuva Paja -neuvottelutilasta

Tunnelma oli innostunut. Valtioneuvoston kokoustila Paja oli viimeistä paikkaa myöden täynnä ja lisäksi Teamsin kautta linjoilla oli runsaasti väkeä. Keskustelujen porina salissa oli lähes korvia huumaavaa. Syntyi vaikutelma, että tämäntyyppinen tiedon ja kokemusten vaihto kiinnostaa ja innostaa.

Tilaisuuden avasivat valtiovarainministeriöstä Juha Madetoja ja Kirsi Kuuttiniemi. He kertoivat käynnistyvän ohjelman olevan osa uutta henkilöstöstrategian toimeenpanoa ja toivottivat osallistujat tervetulleiksi. Ensimmäisen alustuksen teemaan piti verkostotyön ja -johtamisen asiantuntija Timo Järvensivu. Häneltä on tuo otsikon lainaus, joka kiteyttää hienosti olennaisen piirteen vertaismentoroinnista. Ensin täytyy tutustua ja luoda toimintatavat vuorovaikutukselle ja sitten asiasta puhuminen kyllä sujuu. Järvensivu myös avasi tiiviissä esityksessään verkostotyön perusteita.

Mentorointiohjelman järjestäjät ovat mukana kaikki oman työnsä ohella eri virastoista. Pidimme yhteisen alustuksen siitä, miten mentorointimatkasta tehdään onnistunut. Kerroimme mentorointiryhmien muodostamisesta ja onnistuneen mentoroinnin osatekijöistä sekä keskustelutimme osallistujia teemasta. Ohjelman Howspace alustalle kirjoitetusta keskustelusta tehtiin kiteytys, jossa hyvin tulee esiin olennaisimpia puolia:

Sanapilvi: Luottamus ja avoimuus

Omista kokemuksistaan aiemmasta ryhmämentoroinnista tulivat kertomaan Mari Näätsaari ja Sami Määttä. Heidän konkreettiset esimerkkinsä valaisivat mentorointimatkaa mainiosti ja herättivät ajatuksia. Mentoroinnissa roolit häipyvät taka-alalle ja yhteinen uteliaisuus ja oppiminen nousevat tärkeimmiksi.

Tauon jälkeen päivän viimeisen alustuksen piti Mari Blomqvist. Hän puhui luottamuksen ja arvostuksen merkityksestä mentoroinnissa. Ne luovat perusteet, joiden varassa vertaismentorointi toimii. Luottamus ja arvostus täytyy ansaita ja niitä tulee vaalia.

Tilaisuuden jälkeen mentorointiryhmät pääsivät tapaamaan toisiaan ja käynnistämään toimintatapojen sopimista ja aikatauluja. Aloitustilaisuuden palaute oli positiivista ja tunnelma hieno. Tsemppiä kaikille vertaismentorointimatkalle!

 

Kirjoittaja

Antti Seppänen

Kehittämispäällikkö, Valtiokonttori

Vastaa

Pakolliset kentät on merkitty *