Työn meneillään oleva murros on niin suuri, että sitä kutsutaan neljänneksi vallankumoukseksi. Työelämä on käymistilassa. Myllerrys ei johdu Koronapandemiasta vaan sen tärkeimpiä syitä ovat globalisaatio, väestönkehitykseen liittyvät muutokset sekä – kyllä, arvasit oikein – digitalisaatio.
Työn murros on kompleksinen ilmiö, joka aiheuttaa jännitteitä työn organisoitumisessa, sisällöissä, osaamisessa, toimeentulossa ja työn merkityksessä. Työn aika- ja paikkasidonnaisuus heikkenee, mutta muutostahti vaihtelee aloittain. Teknologia tulee korvaamaan entistä enemmän rutiininomaisia töitä, mikä muuttaa työnkuvaa. Tämä kaikki on meille myös suuri mahdollisuus!
- Klo 8-9: Uusi normaali vaatii myös uudenlaista ajattelua. Työn tulevaisuutta tai tulevaisuuksia, pohtivat klo 8-9 pidettävän webinaariosion puheenvuoroissaan tutkimuspäällikkö Hertta Vuorenmaa Aalto-yliopistosta sekä Sitran tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufva.
- Klo 9-11: Visioidaan työn tulevaisuutta ja miten muutokseen tulisi suhtautua? Keskustellaan case-esimerkin innoittamana siitä, minkälaista virastorajat ylittävää yhteistyötä meillä tehdään tai voitaisi tehdä sekä miten uudet työympäristöt meille mahdollistavat ja mitä ne toisaalta vaativat.
Esitysmateriaalit
Hertta Vuorenmaa, työn tulevaisuus? (HUOM! Dropbox-palvelu)
Mikko Dufva, Työn tulevaisuudet – mitä jos
Lisätietoja: Heikki Korhonen, heikki.korhonen(gov).fi
Valmistelutiimi
Tilaisuudet ovat osallistujille maksuttomia ja ne on suunnattu kaikille valtiohallinnon työntekijöille, jotka ovat kiinnostuneita monipaikkaisen työntekemisen ilmiöstä. Erityisesti kutsumme inspiroitumaan ja keskustelemaan virastojohtoa, työelämäkehittäjiä, hr-asiantuntijoita ja esihenkilöitä, jotka ovat usein muutosten liikkeelle saattajia.