Vihreä siirtymä ei ole pelkkä lakisääteinen velvoite tai yritysvastuuhanke. Se on strateginen prioriteetti, jonka tulee vaikuttaa organisaation kaikkiin tasoihin, operatiivisista prosesseista aina kulttuuriin ja johtamiseen. Vihreä siirtymä ei vain tapahdu, me teemme sen.
Miten, millä osaamisella? Vanhempi asiantuntija, OTM Eedla Sofia Rahikainen ajatushautomo Demos Helsingistä esittelee heidän tuoretta tutkimustaan vihreän siirtymän osaamistarpeista.
Tammikuun Törmäämössä kuulimme, että ammattiin opiskelijoista erityisesti ja suomalaisista yleisesti valtaosa kokee, ettei pysty työssään edistämään kestävää kehitystä siinä määrin kuin haluaisi. Mitä siis on vihreä osaaminen ja miten sitä kehittää? Mitä demoslaiset ovat oppineet tarvittavista osaamisista ja niiden kehittämisestä? Mikä rooli näillä taidoilla on kestävämmän tulevaisuuden rakentamisessa – tässä ja nyt?
Miten me valtion ja kunnan virastoissa ja laitoksissa voimme edistää vihreän siirtymän vaativien taitojen haltuunottoa? Entä muilla sektoreilla?
Vihreät taidot antavat työnantajille ja työntekijöille valmiudet edistää kestävyyden kannalta merkityksellisiä muutoksia organisaatioissaan. Samalla maailmanlaajuiset vaatimukset ympäristön kestävyyden, digitaalisen kehityksen ja yhteiskunnallisen vakauden saralla kasvavat jatkuvasti. Tämän myötä suomalaisilla (ja muilla) työpaikoilla on ainutlaatuinen mahdollisuus olla eturintamassa kehittämässä taitoja, jotka vastaavat aikamme haasteisiin.
Mikä on sinun ja virastosi/organisaatiosi rooli? Tule saamaan ideoita, miten ja millä osaamisella lähdette sitä ratkomaan.
Ilmoittaudu tästä 27.2. klo 12.00 mennessä >>
Lisätietoja Liisa Virolainen, Valtiokonttori (etunimi.sukunimi@valtiokonttori.fi) ja Johanna Kotipelto (etunimi.sukunimi@vero.fi).