Eri värisiä puhekuplia, joista yhdessä teksti "Terveisiä työsuojelun yhteistyöryhmältä"

Terveisiä työsuojelun yhteistyöryhmältä – Vastuullinen työkäyttäytyminen työsuojelunäkökulmasta

Terveisiä työsuojelun yhteistyöryhmältä on valtion työsuojelun yhteistyöryhmän blogisarja valtion työsuojelutoiminnan ja -toimijoiden tueksi. Blogin kirjoittajina toimivat yhteistyöryhmän jäsenet, jotka avaavat keskustelua, jakavat tietoa ja nostavat esiin tärkeäksi kokemiaan teemoja ja aiheita työsuojelun näkökulmasta. Blogisarjan avaa Vilja Arola, yhteistyöryhmän puheenjohtaja toimikaudella 2024–2025. Tekstissään Vilja pohtii muun muassa yhteisten työympäristöjen (YTY) pelisääntöjen kehittämisen myötä keskusteluihin nousseen vastuullisen työkäyttäytymisen olemusta.

Pykäliin, määräyksiin ja ohjeisiin vetoaminen on työpaikalla ohittamaton kivijalka. Ihmisten käyttäytyminen on kuitenkin tätä monimutkaisempi ilmiö. Miksi aikuiset ja vastuullisissa tehtävissä toimivat virkamiehet toisinaan kuitenkin käyttäytyvät työssään vastuuttomasti, jopa epäasiallisesti. Samalla tiedämme, että hyvä vuorovaikutusilmapiiri edistää työkykyä ja toimii kannattelevana tekijänä, toimii ikään kuin yhteistyötä, oppimista ja työntekoa sujuvoittavana öljynä. Miten työsuojelutoimijat voisivat olla tässä varmistajana, edistäjinäkin?

Menettelytapoihin ja pelisääntöihin vetoamisen lisäksi voisi arsenaaliin kuulua esimerkiksi arvostavan vuorovaikutuksen edistäminen ja psykologisen pääoman kasvattaminen. Työsuojelutoimijat voisivat omalla esimerkillään edistää tätä työpaikalla. Miten omat tekomme vaikuttavat toisten työntekoon, hyvinvointiin? Tarvitsemme ymmärryksen lisäämistä siitä, miten me vaikutamme toisiin ja miten toisten työ vaikuttaa meihin. Unohtamatta sitä, että on vastuullista, että epäkohtiin puututaan, kissa nostetaan pöydälle: ihmisten on ymmärrettävä oma vastuunsa.

Arvostus on perustarpeemme. Arvostusta voi osoittaa sanoin, teoin ja tietenkin kohtaamisissa, arvostavaa kohtaamista tutkinut Pekka Tölli on todennut. Samalla tiedämme työyksinäisyyden ja kielteisten kokemusten terveydellekin haitalliset vaikutukset.

Voiko vastuullisen työkäyttäytymisen tukena ja epäasiallisen kohtelun ennalta ehkäisyssä olla moottorina esimerkiksi psykologinen pääoma? Asiaa tutkinut Tiina Brandt on kirjoittanut, että yleisesti henkilöt, joilla tämä taso on korkea, ovat tyytyväisempiä mm. työhönsä.

Arvelen, että pääoman ulottuvuuksien mukaan tyytyväinen, sopivasti itseluottamusta, toiveikkuutta, optimismia ja sinnikkyyttä omaava henkilöstö todennäköisimmin käyttäytyy vastuullisesti työpaikalla. Näin ilmapiirikin varmasti säilyy mukavampana, vaikka tiukkojakin tilanteita tulee. Työn tuloksia syntyy varmasti, kun ihmiset uskaltavat kysyä ja tekemisen standardit ovat korkealla.

Polttoaineena voisivat toimia ainakin toiminnan tavoitteellisuus, vastuun antaminen ja kantaminen, kannustaminen sekä virheiden vatvomisen sijaan ennemmin kehittävä palaute. Miten kuuntelemme toisiamme? Miten puutumme ei-toivottuun käytökseen, miten käsittelemme ristiriitoja? Pekka Tölli muistuttaa: poistakaa yhdessä esteitä arvostavilta kohtaamisilta.

Esihenkilöt ovat luonnollisesti tässäkin avainasemassa, ja samalla työsuojeluorganisaatiossa voidaan yhteistoiminnan hengessä pitää teemoja säännöllisesti esillä ja olla asiantuntijatukena työyhteisöissä.

Työsuojelutyönkin motivaatiota voisi ylläpitää ja vahvistaa ongelmien tiedostamisen lisäksi onnistumisiin keskittymisellä: missä olemme onnistuneet, mitä olemme työsuojelutoiminnassa saavuttaneet viime vuonna, entä tähän mennessä tänä vuonna, jo edellisellä kaudella? Hyvää ja arvostavaa palautetta voimme antaa sekä toisille että itsellemme. Jokainen meistä voi omalta osaltaan tähän vaikuttaa.

Valtiokonttorissa on luotu hyvät ja konkreettiset työkalut valtion työpaikkojen tueksi. Työyhteisön sisäisen vuorovaikutuksen vahvuuksien ja kehittämismahdollisuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen apua löytyy mm. täältä: https://www.valtiolla.fi/tyokalut/valoa/toimi/tyokalupakki/arvostava-vuorovaikutus-ja-psykologiset-perustarpeet/

Työsuojelun monipuolisten teemojen äärellä olemme myös valtion työsuojelun yhteistyöryhmässä vuonna 2025. Syksyllä järjestetään 25.11.2025 vuotuinen työsuojelupäivä, jonka teemat liittyvät eri näkökulmista vastuuseen ja vuorovaikutukseen. Lisäksi tiistaitärpit jatkuvat joka kuun toisena tiistaina. Tervetuloa mukaan.

Vilja Arola,
Valtion työsuojelun yhteistyöryhmä

Lähteet:

Vastaa

Pakolliset kentät on merkitty *