Turvallisuus- ja kemikaalivirastossa vastuullisuus on arjen pieniä tekoja, yhteistyötä ja toivoa

Tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuuden ja luotettavuuden valvonta on Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ytimessä. Vaikka vastuullisuustyön alkuvaiheessa ei ollut itsestään selvää, kuinka lupa- ja valvontaviranomainen voi omilla toimillaan edistää vastuullisuutta, vaikuttaa nyt siltä, että kestävyys- ja vastuullisuusajattelu on juurtunut paitsi viraston strategiaan myös konkreettiseen arjen tekemiseen.

Tukes julkaisi ensimmäinen vastuullisuusraporttinsa vuonna 2022 Valtiokonttorin ohjeistuksen mukaisesti. Vaikka vastuullisuus oli jo aiemmin osa Tukesin strategiaa, halusi organisaatio samalla kertaa lähteä vahvasti mukaan paitsi itse raportointiin myös sisäisen vastuullisuustyön kehittämiseen. Samalla virastoon perustettiin kestävän kehityksen tiimi, joka nimettiin uudelleen vuoden 2023 alussa vastuullisuustiimiksi vastaamaan uuden strategian painopistealuetta.

”Päätimme lähteä heti isosti mukaan, koska koimme aiheen tärkeäksi”, projektipäällikkö Susanna Panula summaa. Päätyönsä työyhteisöviestinnän ohessa Susanna vetää Tukesin vastuullisuustiimiä. Tiimi vastaa viraston vastuullisuusraportoinnin lisäksi vastuullisuus- ja kestävyystyön sekä ympäristöohjelman koordinoinnista.

Parhaillaan Tukesissa työstetään uutta vastuullisuusohjelmaa, jonka on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä. Yhtenä ohjelman tavoitteena on selventää koko talon tasolla, mitä vastuullisuus lupa- ja valvontaviranomaiselle tarkoittaa. Syksyn mittaan vastuullisuusohjelmaa on työstetty muun muassa henkilöstöä haastattelemalla ja erilaisissa työpajoissa. Ohjelman työstämisen pääasiallinen vastuu on ollut vastuullisuustiimillä.

”On tosi hienoa, että saimme hankkeelle Kaiku-rahoituksen. Uskon, että uusi vastuullisuusohjelma lisää entisestään Tukesin vaikuttavuutta ja tukeslaisten sitoutumista tähän työhön. Tarkoitus olisi, että jokainen jollakin tasolla löytäisi omasta työstään yhtymäkohtia vastuullisuuden edistämiseen”, Susanna kertoo.

Johto toimii työn etunenässä

Syyskuussa järjestetyssä valtionhallinnon vastuullisuusraporttien julkistustilaisuudessa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston pääjohtaja Kimmo Peltonen sekä projektipäällikkö Susanna Panula pitivät kiinnostavan puheenvuoron viraston vastuullisuustyöstä. Puheenvuorossa pääjohtaja Kimmo Peltonen korosti johdon keskeistä roolia organisaatioiden vastuullisuus- ja kestävyystyössä.

”Pääjohtaja ja muu johto on sitoutunut tähän työhön”, Panula iloitsee. Hän pitää tärkeänä, että ylin johto näyttää omalla esimerkillään, että työ on tärkeää ja pitää vastuullisuutta aktiivisesti esillä puheissaan.

Ensimmäisen vastuullisuusraportin jälkeen virastossa laadittiin vastuullisuusraportoinnin prosessimalli, jossa määriteltiin eri tahojen, kuten johtoryhmän ja vastuullisuustiimin, roolit vastuullisuusraportoinnissa aina prosessin aloittamisesta raportin julkaisuun ja siitä viestintään. Esimerkiksi johtamisen vuosikelloon sisällytetyt johdon ja vastuullisuustiimin vetäjän säännölliset tapaamiset varmistavat, että johto on mukana vastuullisuustyössä.

Vastuullisuus näkyy tukeslaisten arjessa pieninä tekoina

Vastuullisuus näkyy tukeslaisten arjessa monipuolisesti. Pienet arjen teot, kuten reilun kaupan luomukahvin ja -teen sekä työsuhdepolkupyörien käyttöönotto ja kasvispainotteisuuden huomioiminen tarjoiluissa, ovat konkreettisia esimerkkejä työstä vastuullisuuden eteen. Ideoita vastuullisuusteoiksi on kummunnut henkilöstöstä. Esimerkiksi ajatus työsuhdepolkupyörien käyttöönotosta tuli suoraan viraston työntekijöiltä.

”Meillä ollaan aktiivisia osallistumaan”, Susanna kehuu tukeslaisia.

Tukeslaiset ovat lähteneet myös innokkaasti mukaan viraston sisällä viestittyihin kampanjoihin, kuten energiansäästöviikkoon ja kilometrikisaan. Esimerkiksi kesällä 2024 Tukesin intrassa järjestettiin kilpailu henkilöstölle WWF:n Ala villiksi -kampanjan merkeissä. Villiinnyttäjille arvottiin niittysiemensekoituksia.

Päivittäinen vastuullisuustyö näkyy myös viraston toimitiloissa, kun viime vuonna Helsingin ja Tampereen toimipisteet saivat WWF:n Green Office -sertifikaatit.

Toivo syntyy yhteistyössä

Viime viikkoinakin ilmaston lämpeneminen ja luonnon monimuotoisuuden heikkenevä tila ovat olleet jatkuvasti esillä mediassa tuoreiden kansainvälisten raporttien vuoksi. Myös valtionhallinnon tiukkenevat resurssit aiheuttavat haasteita toiminnalle. Moni pohtii, miten näissä olosuhteissa voi ylläpitää toivoa. Mistä Susanna saa toivoa kestävyyden eteen työskentelyyn?

”Ehkä se, että voin tehdä tätä työtä muiden asiasta kiinnostuneiden kanssa organisaatiossa, joka pitää tätä aihetta tärkeänä”, Susanna summaa. Esimerkiksi vastuullisuustiimi koostuu vapaaehtoisista, kestävyysaiheista kiinnostuneista tukeslaisista, joista suurin osa on ollut osa tiimiä sen koko kolmen vuoden olemassaolon ajan. ”Kaikilla on omat työt ja kiire, mutta silti saamme paljon aikaan tiiminä. Se on iso onnistuminen.”

”Toki aina on parantamista ja pohdimme sitä, miten saisimme tätä työtä vielä enemmän etupainoiseksi, jotta vastuullisuustavoitteiden edistäminen olisi mukana jo toiminnan suunnittelussa. Siinä on varmasti paljon työtä vielä”, Susanna pohtii.

Motivaatiota ylläpitää myös tieto siitä, että muutoksia on saatu aikaan. Pienetkin muutokset auttavat näkemään oman työn tuloksen ja toisaalta vuosittainen vastuullisuusraportti saattaa avata jopa vastuullisuusasioiden kanssa päivittäin työtä tekevän silmät sille, millaisia konkreettisia tuloksia edellisvuonna on saatu aikaan. Yksi viime vuoden vastuullisuustyön kohokohdista oli esimerkiksi pilottihanke, jossa teollisuuden yrityksille tehtiin määräaikaistarkastusten yhteydessä teemakysely yritysten vastuullisuudesta.

Monet vastuullisuusteoista ovat syntyneet yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Esimerkiksi nuoria junan katolle kiipeämisen riskeistä varoittava Voit vielä valita -kampanja toteutettiin useiden toimijoiden yhteistyössä. Yhteistyö onkin kirjattu Tukesin strategiaan ja se tunnistetaan virastossa tärkeänä voimavarana monimutkaisten ongelmien ratkaisemisessa.

Tukes on mukana myös valtionhallinnon Vastuullisuusverkostossa ja vaihtanut ajatuksia useiden muiden virastojen kanssa vastuullisuustyöstä.

”Valtiolla on se ihanaa, että kaikki jakavat mielellään hyviä käytäntöjä ja oppeja”, Susanna iloitsee.

Yllä olevassa kuvassa on YK:n kestävän kehityksen alatavoitteista johdetut tavoitteet Tukesille. Tutustu tarkemmin Tukesin vastuullisuustyöhön organisaation verkkosivuilla. 

 

Vastaa

Pakolliset kentät on merkitty *