VALOA-työkirja kokoaa yhteen työkalut ja tarjoaa prosessin työyhteisön kehittämistyöhön, kun haluatte lähteä liikkeelle avoimin mielin työhönne vaikuttavien ilmiöiden ja muutoksen tunnistamisesta kohti konkreettisia kokeiluja. Työkirja jakautuu kolmeen vaiheeseen sisältäen myös ALOITA-osiosta löytyvän työyhteisön kulttuurin ja toiminnan arvioinnin, jos ette ole sitä jo aiemmin tehneet.
Työkirjan kolme vaihetta ovat:
- Viivähdä – Miltä meidän työmme näyttää? Miksi tarvitsemme valmentavaa ja oppivaa työkulttuuria? (Ajankäyttöarvio 1-2 h)
- Arvioi – Mikä on valmentavan ja oppivan työkulttuurimme tilanne? (Ajankäyttöarvio 1-2 h)
- Kokeile – Mitkä ovat seuraavat kehittämiskohteemme ja kokeilumme? (Ajankäyttöarvio 1-2 h)
Vinkkejä työskentelyyn:
- Ottakaa työkirja vaiheittain käsittelyyn tiimipalaverissa tai erikseen sovitussa tapaamisessa kerran kuussa tai käykää koko työkirja läpi yhden kehittämispäivän aikana.
- Ennakkolukemisena työyhteisölle voi jakaa Kohti valmentavaa ja oppivaa työkulttuuri -tekstin.
- Jos valmentava ja oppiva työkulttuuri on teille asiana uusi, ennen työkirjatyöskentelyn aloittamista voi olla hyvä tutustua ALOITA-osion materiaaleihin.
Koko prosessin suosittelemme varaamaan noin kuusi tuntia.
Alta voit ladata työkirjan, joka sisältää tarkemmat ohjeet työskentelylle. Ohjeet ovat esimerkkejä, mutta voitte myös soveltaa niitä oman tarpeenne ja tilanteenne mukaan. Työvaiheet on suunniteltu läpikäytäväksi järjestyksessä, mutta halutessasi voitte hyödyntää niitä käytäntöön myös erillisinä.
Työkirjan työkalut Muutoshahmotus, Ilmiöhahmotus ja Kokeilun suunnittelu löytyvät myös erillisinä TOIMI-osion Työkalupakista. Voitte hyödyntää niitä itsenäisesti osana muuta kehittämistyötä ja keskustelua ilman VALOA-työkirjaa.
Lataa täytettävä VALOA-työkirja PDF-muodossa ohesta: